U trendu

ZSO neće ispuniti očekivanja Srba sa Kosova

Analitičari na Kosovu ocenili su danas da Zajednica srpskih opština neće ispuniti očekivanja Srba na Kosovu, ali su bili podeljeni po pitanju da li će ZSO biti formirana ove godine.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i Predsednica organizacije „Evropski pokret Srba“ Rada Trajković ocenili su da ZSO neće imati bitnog uticaja na život Srba na Kosovu.

Trajković je kazala da Vlada Kosova „iz dana u dan“ usvaja regulative kojima oduzima nadležnosti ZSO.

„Imali smo Trepču, imali smo nakon toga Strateške investicije ili projekte koji obuhvataju Brezovicu, Trepču, Gazivode, koji su obuhvaćeni normativom koju je usvojila Vlada Kosova i faktički sve je prebačeno na centralni nivo. Pre nekoliko dana imali smo prisvajanje imovine SFRJ i Srbije mimo rezolucije 1244“, rekla je Trajković.

Janjić je rekao da Srbima treba isto ono što Albanci imaju u Srbiji, odnosno Nacionalni savet.

„Potrebne su im institucije nacionalne samouprave, kulturne i obrazovne, preko koje bi oni upravljali obrazovanjem, kulturom i medijima. Potpuno je čudno da Nikolić i ostali nisu videli slabost ZSO. Ona bez ovih institucija apsolutno ne može da funkcioniše“, rekao je Janjić.

On je ocenio da će statut ZSO biti izradjen ove godine i da će na to uticati predsednički izbori u Srbiji.

„Sigurno je da će odmah posle predsedničkih izbora u Srbiji krenuti takozvane dobre vesti i da na tome radi i Evropska unija. Insistiranje da se dovrši posao, ustvari da se završi statut ZSO i uredba Vlade Kosova meni deluje politički motivisano, a istovremeno i pritisak na Prištinu da izvrši svoje obaveze. Dakle očekujem da će uredba (statut) biti završena do juna“, rekao je Janjić za RTK2.

Trajković je rekla da ne veruje da će ove godine biti formirana ZSO i da na to utiču političke prilike u Evropi i svetu.

Najviši zvaničici Kosova su izrazili spremnost da posao na izradi Statuta ZSO počne odmah po povratku poslanika i ministara Srpske liste u institucije Kosova, ali su dodali da ZSO neće imati izvršna ovlaščenja i da će biti formirana u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.