U trendu

Premijer Hrvatske kritikuje predsednika zbog izjava o Izraelu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas kritikovao predsednika Zorana Milanovića zbog izjave da je isticanje zastave Izraela na zgradi Ministarstva spoljnih poslava Hrvatske „idiotski potez“.

„To je bio gest podrške i solidarnosti posle brutalnog napada Hamasa na Izrael, napada bez presedana“, rekao je Plenković novinarima u Zaboku.

Premijer je dodao da je bilo „nepotrebno“ i da Milanović govori da je izgubio simpatije prema Izraelu, „kao i puno stvari koje govori i radi“, prenela je agencija Hina.

Plenković je rekao da će zato Vlada koja „u načelu donosi sve važne spoljnopoličike odluke“, ponovo morati da tumači stav Hrvatske.

Premijer je tako odgovorio na pitanje novinara o Milanovićevoj izjavi da je isticanje zastave na zgradi ministarstva „idiotski potez“ i da u Hrvatskoj „nema mesta drugim zastavama, osim strogo regulisanih situacija gde je zastava nacionalne manjine ili zastava NATO-a i Evropske unije“.

Milanović je u četvrtak rekao i da je Izrael „izgubio njegove simpatije“ i da ta država „apsolutno ima pravo na odbranu, ali da to ne uključuje pravo na osvetu i masakr“.

Odnosi premijera i predsednika koji su različitih politički opcija – Plenković je iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, a Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije, već dugo su ozbiljno narušeni. Oni se često putem medija verbalno sukobljavaju i iznose različite stavove, posebno o spoljnoj politici čiji su predsednik i vlada po Ustavu sukreatori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар