U trendu

Profesor Baucal: Martinović dodatno narušio kredibilitet Vlade Srbije

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baucal izjavio je danas da su kritike ministra Aleksandra Martinovića, na račun poslanika koji nemaju potomstvo, dodatno narušile kredibilitet Vlade Srbije.

Baucal je agenciji Beta kazao da je Vlada Srbije morala da se ogradi od Martinovićevih stavova izrečenih u parlamentu o poslanicima koji nemaju decu, i da protiv njega pokrene političke konsekvence.

„Vlada Srbije se već treći dan ne oglašava povodom Martinovićevih stavova. Martinović je prisustvovao sednici parlamenta s formalnom odgovornošću ministra i samim tim bio je u obavezi da pred poslanicima iznosi stavove i obrazlaže politiku Vlade Srbije. Imajući to u vidu, njegov ispad je još teži“, ocenio je Baucal.

Prema njegovim rečima, ministrove izjave predstavljaju klasičan primer dehumanizacije.

„Postoje ljudi koji ne žele ili ne mogu da imaju decu. Otvarati ta pitanja u političkim odnosima je krajnje neprimereno i irelevantno. Martinović je po hiljadu osnova napravio problem i Vlada Srbije bi morala da se ogradi od Martinovićevih stavova izrečenih u parlamentu i da protiv njega pokrene političke konsekvence“, istakao je Baucal.

Neoglašavanje vlade, dodao je, samo potvrđuje njen generalni stav prema svakome ko drugačije misli.

„To ćutanje, njih delegitiminiše, jer nam je vlada na taj način poslala poruku da podržava Martinovićeve ponižavajuće stavove prema ljudima koji nemaju decu“, naglasio je profesor.

Postoji i mogućnost, naveo je Baucal, da se vlada ne slaže s ministrom Martinovićem, ali da ne sme da se ogradi od tih izjava.

„Moguće je i da im je neko zabranio da se ograde od izjava ministra, a to bi bila još jedna potvrda da imamo vladu koja ne sme da vrši svoje funkcije. Videli smo da poslanici Srpske napredne stranke nisu reagovali kada je opozicija najurila ministra iz parlamenta zbog neprimerenog ponašanja“, rekao je Baucal.

Ministar Aleksandar Martinović je u utorak prozivao opozicione poslanike koji nemaju decu, ističući da on „hrani troje“, a da neki drugi hrane pse i mačke.

„Hoćete da sad nabrajamo ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu i tako dalje“, rekao je Martinović obraćajući se poslanicima opozicije u direktnom tv prenosu na RTS-u.

„Ti voliš decu, koliko ti Milivojeviću imaš dece“, pitao je Martinović poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića i dodao „evo takvi nam drže lekcije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar