U trendu

Radić o eksploziji u 'Edepro': Nije objašnjeno ni kako je došlo do nesreće pre dve godine

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se pre policijske istrage neće tačno znati šta je dovelo do jutrošnje eksplozije u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu „Edepro“, ali da je uzrok industrijskih nesreća najčešće ljudski faktor.

Radić je agenciji Beta rekao da je problem i to što se u toj fabrici u novembru 2021. godine takođe dogodila nesreća, kada su poginule tri osobe, a 16 povređeno, a da potom niko nije saopštio i objasnio šta se dogodilo.

„Trebalo je država da odradi svoj deo posla, da iznesu neki zaključak, ako ne i informacije o okolnostima koje bi bile relevantne, jer je tad ipak bilo žrtava. Naravno da bi javno mnjenje trebalo da bude obavešteno, ali u zemlji u kojoj je tajna i koliko košta spomenik na Savskom trgu, nikakvo čudo zašto se pravi fama oko nesrećnih slučajeva“, ocenio je analitičar.

Do nesreća u fabrikama namenske industrije, kaže Radić,  najviše dolazi zbog nediscipline i ljudskog faktora.

„Do sada se u praksi pokazalo da u svim opasnim poslovima, naravno u odbrambenoj industriji, ali i šire, kada je reč o industrijskim nesrećama, dominira ljudski faktor“, kazao je on.

Te nedoumice, kako je dodao Radić, trebalo bi da otklone državne institucije, navodeći da Ministarstvo odbrane koordinira vojnom industrijom, ali da ne koordinira kompanijom „Edepro“ jer nije u većinskom državnom vlasništvu.

U kompleksu firme „Edepro“ u beogradskom prigradskom selu Leštane jutros oko šest se dogodila eksplozija, a prema prvim informacijama nema povređenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Eksplozija u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu „Edepro“ dogodila se i 2021. godine, kada su tri osobe poginule, a 16 povređeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)