U trendu

18 godina od okončanja konflikta u S.Makedoniji

SKOPLJE – Pre osamnaest godina na današnji dan je potpisan takozvani Ohridski okvirni sporazum kojim je okončan sukob između makedonskih snaga bezbednosti i albanskih ekstremista iz tzv. organizacije ANA u severo-zapadnim delovima Severne Makedonije, prenosi portal a1on.

Pregovori su počeli u Skoplju, a nakon toga su nastavljeni u Ohridu gde su završeni parafiranjem dokumenta 10. avgusta. Tri dana kasnije, 13. avgusta 2001. godine, u predsedničkoj rezidenciji u Skoplju takozvani Ohridski okvirni sporazum potpisali su tadašnji predsednik Boris Trajkovski, premijer i lider VMRO-DPMNE Ljupčo Georgievski, predsednik albanske stranke PDP Imer Imeri i tadašnji predsednici Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski i albanske stranke DPA Arben Džaferi.

Takođe, ovaj sporazum su potpisali i specijalni predstavnici Evropske unije i SAD Fransoa Leotar i Džejms Perđu.

Više od 130 zakona, zakonskih izmena i dopuna su usvojene tokom prošlih 18 godina, kao deo implementacije Ohridskog okvirnog sporazuma od kojih su najveći deo, 59 zakoni o nediskriminaciji i pravičnoj zastupljenosti, 40 iz oblasti identiteta, kulture, obrazovanja i decentralizacije vlasti.

U cilju uspešne implementacije ovog sporazuma, formiran je i Sekretarijat za sprovođenje Ohridskog okvirnog sporazuma, kao institucionalni deo makedonske vlade.

(Tanjug)

Napišite komentar