U trendu

Abazović: Vlada CG 101 odsto posvećena evropskom putu

BRISEL/PODGORICA – Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, koji danas govori pred Odborom za spoljnopolitičke poslove EU, zamolio je evropske partnere za razumevanje u vezi sa izmenama tužilačkih zakona, navodeći da su predložene u cilju bolje borbe za vladavinu prava, piše podgorička Pobjeda.

„Želim da vas uverim da sa ljudima koji sada upravljaju Tužilaštvom, mi ne možemo postići rezultate i to je problem i zato vas molim za razumevanje. Želimo da sledimo pravila na putu ka EU, ne želimo ništa protiv standarda, ali treba nam pomoć da nađemo zajedničko rešenje, a ako želimo rešenje, onda moramo promeniti državnog tužioca“, rekao je Abazović u Briselu.

Odgovarajući na pitanje poslanika EP, Abazović je kazao da za neka pitanja moraju imati većinu, kao i za reformu izbora i promene u Tužilaštvu, te da moraju naći način za dijalog sa opozicijom.

„Vlada mora biti spremna za dijalog i mislim da vlada to jeste. To nije lako, ne možete se mešati u parlament, ali ja sam više nego siguran da novo vođstvo parlamenta i predstavnici većine će započeti dijalog“, rekao je.

Komentarišući izbore u Nikšiću, Abazović je rekao da su u tom gradu postojale velike tenzije, ali da su to porođajne muke demokratije.

„Ne možemo očekivati da će ljudi da prihvate sve standarde. Ulog je veliki i dve najveće grupacije su želele da stvore atmosferu apokalipse. Smatram da će tenzije početi da padaju. Sve ostalo će biti problematično za nas, ne bih voleo da se scene iz Nikšića ponavljaju i na izborima koji slede i nadam se da se to neće desiti“, rekako je Abazović.

Komentarišući ocene dela javnosti da su proruska vlada, Abazović kaže da su svi koji podržavaju novu vladu, sto posto predani evroatlantskim integracijama.

„Ova vlada je 101 posto predana tom putu i mislim da ko god želi da malo odstupi od toga puta neće moći odstupiti od toga puta, neće biti naš partner. Imamo smo jednog ključnog partnera, a to je Evropska unija. Naš plan jasan, Crnu Goru smatramo zapadnom zemljom, predani smo saradnji sa evropskim partnerima i sa svim zemljama koje slede evroatlanstki put“, rekao je, između ostalog, potpredsednik crnogorske vlade, prenosi Pobjeda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar