U trendu

Advokati Gruevskog: Ivanov „poslednja šansa“ bivšeg premijera

SKOPLJE – Advokatski tim koji zastupa bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog danas je saopštio da je predsednik Đorđe Ivanov „poslednja šansa“ njihovom klijentu da izbegne dvogodišnju zatvorsku kaznu na koju je pravosnažno osuđen.

Gruevski je, naime, već pet dana nedostupan, a nakon što sudski kuriri nisu uspeli da mu uruće rešenje za izdržavanje zatvorske kazne, makedonski MUP je raspisao nacionalnu poternicu.

Sašo Mijalkov, bivši direktor UBK i rođak Gruevskog danas je rekao da ne za gde se trenutno nalazi bivši premijer, dok su advokati koji brane Gruevskog juče podneli sudu u Skoplju odluku Komisije za diskriminaciju, u kojoj se navodi da je njihov klijent bio diskrimisan.

U komisiji čiji je predsednik Aleksandar Daštevski, član VMRO-DPMNE, dva člana su se ogradila od te odluke, a advokati su uputili i vanredni pravni lek Vrhovnom sudu Makedonije za preispitavanje presude.

Nakon što je u petak Krivični savet Prvog osnovnog suda u Skoplju odbio njegovu poslednju žalbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, od bivšeg premijera Makedonije nema ni traga ni glasa.

Svi pokušaji sudskih kurira da mu tokom vikenda i u ponedeljak dostave rešenje o tome da mu je žalba odbijena, bili su bezuspešni.

I dok se u makedonskoj javnosti uveliko spekuliše o tome gde je bivši premijer, Dojče vele na makedonskom nezvanično saznaje da je Gruevski i dalje u Makedoniji i da nije napuštao zemlju.

Oglasio se i predsednik opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski koji tvrdi da je slučaj Gruevskog politički montiran.

Predsednik Đorđe Ivanov za sada se nije oglašavao, ni nakon prošlonedeljenih poziva grupe građana da pomiluje bivšeg premijera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.