U trendu

Advokati odbrane kažnjeni, završna reč odložena za sutra

PODGORICA – U podgoričkom Višem sudu danas nije održana završna reč u postupku za pokusaj terorizma na izborni dan 2016, jer su advokati odbrane napustili sudnicu, a novi pretres je zakazan za sutra.

Advokati odbrane su uoči današnjeg pretresa dostavili sudu dva snimka koja kompromituju status krunskog svedoka saradnika Saše Sinđelića.

Sudija Suzana Mugoša rekla je da po ZKP-u, nakon zkaljučivanja dokaznog postupka, nije moguće sprovesti te dokaze, te da ako bude bilo potrebe, sud to može uraditi nakon davanja završnih reči.

Nezadovoljni takvom odlukom, advokati su napustili sudnicu, zbog čega ih je sud kaznio sa po 1.000 evra, preneo je portal RTCG.

Mugoša je prethodno saopštila da su advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović sudu dostavili podnesak, sa novim dokazima i predlogom dopune dokaznog postupka.

Ona je istakla da veće u ovoj fazi postupka, pre nego li se okončaju završne reči, a u kojima stranke imaju pravo predlaganja dokaza, ne može odlučivati o novim dokaznim predlozima.

„Sud ukazuje braniocima da će nakon iznošenja završnih reči imati u vidu dostavljeni snimak, koji će biti dostavljen i specijalnom državnom tužiocu, kako su branioci i naveli“, rekla je Mugoša.

Advokati odbrane su, međutim, bili protiv takvog predloga Mugoše, navodeći da je to besmisleno.

Advokat Dušan Radosavljević kazao je da su CD sa video zapisom dostavili u 11 sati. On je rekao da je o novim dokazima sudsko veće trebalo da se izjasne pre iznošenja završnih reči.

„Ovaj dokaz ima svoju snagu i težinu i odnosi se na završne reči koje treba ovde da prezentujemo. Zato smatramo da ovo nije faza gde treba da ignorišete ovaj predlog“, rekao je Radosavljević.

On je Mugoši rekao da je sud imao dovoljno vremena da se upozna sa tim o kakvom se dokazu radi.

„Dokaz se odnosi na dva audio video snimka koja su dostavljeni na CD-u, a koji se odnosi na svedoka saradnika Sašu Sinđelića: Ti snimci nemaju nikakve veze sa medijskim nastupima tog čoveka“, rekao je on.

Istakao je da odbrana nema razloga da sumnja u autentičnost snimka, te da snimak može biti dokaz u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

„Ovde dolazimo u situaciju da nas potcenjujete“, rekao je Radosavljević, što je Mugoša negirala.

On je, međutim, rekao da zna da bi Sudsko veći na kraju završnih reči odbilo predlog i zakazalo izricanje presude.

„Ovo je dokaz o kome treba da odluči sudsko veće pre završnih reči. Imali ste vremena da se upoznate sa tim, ne znam kakav je vaš stav o autentičnosti. Moj predlog je da se ne prelazi na završne reči“, rekao je Radosavljević.

Sa njim je bio saglasan i advokat Miroje Jovanović, koji je rekao da nema razloga da se sumnja u autentičnost novih dokaza. On smatra da nema uslova za davanje završnih reči.

„Mi treba da cenimo iskaz lica sa statusom svedoka saradnika, a danas ste dobili snimke u čiju autentinmost nemamo razloga da sumnjamo. Kako oceniti njegov iskaz pred sudom, ako Tužilaštvo, vi, svi učesnici u postupku nemaju pristup tom dokaznom materijalu“, rekao je Jovanović.

On je stoga predložio da razmotre sopstvenu odluku, imajući u vidu video snimak koji se pojavio.

Advokat Dražen Medojević kazao je da je izvođenje dokaza besmisleno nakon završnih reči, jer taj dokaz menja sadržinu završnih reči kako branilaca, tako i tužioca.

Nastavak zakazan za sutra u devet sati Nastavak zakazan za sjutra u devet sati

„Mi smo svi napisali završne reči, ali besmisleno da ih iznosimo pre izvođenja ovog dokaza“, rekao je Medojević, navodeći da je dokaz mnogo bitan i ključan.

Mugoša je na prehodnom ročištu upoznala optužene koji su bili u sudnici sa dosadašnjim dokaznim postupkom, nakon čega je rekla da je završen.

„Veće smatra da je činjenično stanje dovoljno rasvetljeno i zrelo za presuđenje. Sud poziva stranke na davanje završnih reči“, saopštila je Mugoša.

Veće je odbilo više predloga odbrane i tužilaštva, uz obrazloženje da bi vodili odugovlačenju sudskog postupka.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog front (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.