U trendu

Ajhorst: Odsustvo dijaloga nije dobro ni za jednu stranu

JAHORINA – Direktorka Odeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU Angelina Ajhorst izjavila je da Beograd i Priština moraju da rade na jačanju dijaloga i dodala da taj proces mora biti nastavljen kako bi se prevazišla trenutna blokada.

Ajhorst je, na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Jahorini, ocenila da odsustvo dijaloga nije dobro ni za jednu ni za drugu stranu.

„Sporazum, koji bi trebalo da proistekne iz dijaloga, biće važan i za Beogad i za Prištinu, ali i za napredak celog regiona“, poručila je Ajhorst.

Govoreći o investicijama EU u infrastrukturu Zapadnog Balkana, Ajhorst je ukazala da je EU posvećena investiranju u region i procesu proširenja, dodajući da to pokazuje činjenica da je Unija do sada dala milijardu evra grantova Zapadnom Balkanu.

„Imamo budžet za IPA 3. Radi se o strateškom budžetu i to pokazuje svima da je EU posvećena procesu proširenja, za sve koji imaju neke sumnje“, podvukla je Ajhorst.

Ukazala da države kandidati za članstvo u EU moraju brže i temeljnije da rade na uvođenju reformi, dodajući da je taj proces trenutno „previše spor“.

Ističe da je za napredak regiona, osim evropskih integracija, bitna i politika pomirenja, koju, kaže Ajhorst, EU podržava.

„Ne možemo imati pravu saradnju bez pravog pomirenja“, podvukla je Ahorst.

Kako je rekla, ona će i novim šefovima Evropske komisije skrenuti pažnju o važnosti investiranja u Zapadni Balkan.

Na Jahorini se danas održava plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.