U trendu

Aktivistkinje na Akropolju protiv Zimskih igara u Pekingu

ATINA – Dve ženske osobe pokušale su jutros da okače transparent na Akropolju u Atini u znak protesta protiv predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Aktivistkinje, tibetanska studentkinja Tsela Zoksang (18) i Džoi Siu (22) koja je prognana iz Hong Konga, su američke državljanke koje su članice kampanje „Nema Pekinga 2022“, piše AP.

Njih dve i još jedna osoba su ušle na arheološko nalazište Akropolj kao turisti, a zatim su se Tsela Zoksang i Džoi Siu popele na skelu na kojoj su pokušale da razviju transparent i postave tibetansku zastavu.

Na transparentu je pisalo „Slobodna revolucija u Hong Kongu“, a njih dve su uzvikivale „slobodan Tibet“ i „nema igara u Pekingu“.

Ceo incident je trajao oko 10 minuta, a policija je ubrzo stigla i privela aktivistkinje.

„Sada je vreme da međunarodna zajednica i svi ljudi zauzmu zdrav stav i bojkotuju Peking 2022“, rekla je Tsela Zoksang tvrdeći da je kineski režim „genocidan“.

Džoi Siu je rekla da Kina šalje svetu poruku da je u redu zatvoriti oči pred zločinima protiv čovečnosti u Hong Kongu, Tibetu, istočnom Turkestanu i južnoj Mongoliji.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta sastao se u subotu u Atini.

Odbor će se okupiti na Olimpiji, mestu gde su se održavale drevne Olimpijske igre, kasnije danas kako bi proslavili 100 godina od osnivanja Izvršnog odbora.

Zimske igre u Pekingu trebalo bi da traju od 4. do 20. februara 2022. godine, a Paraolimpijada bi trebalo da usledi od 4. do 13. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.