U trendu

Albanija „brižno prati situaciju u Makedoniji“

Nasilni protest unutar zgrade parlamenta Makedonije, prema tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Albanije izazvala je veliku zabrinutost u toj zemlji, prenosi AP.

Navodi se da je ovo ministarstvo saopštilo da prati „eskalaciju situacije u Makedoniji sa velikom zabrinutošću“.

„Takve scene nasilja prema izabranim predstavnicima naroda Makedonije su neprihvatljive“, stoji u sinoćnjem saopštenju.

AP navodi da se oglasila i albanska vlada koja je pozvala „političke lidere da pokažu uzdržanost i izbegavaju retoriku koja može da dovede do dodatne eskalacije ove napete situacije“.

U makedonskom Sobranju se juče od 18 sati odvijala istinska drame, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

Rojters je preneo da je Zaev lakše povređen u pesničenju i napominje da je Makedonija bila na ivici građanskog rata tokom ustanka manjinskih Albanaca 2001, da bi se potom situacija donekle smirila uz međunarodno posredovanje, ali su međuetničke napetosti ostale.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče, posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Kako navodi plusinfo.mk, među demonstrantima je bilo i ljudi sa crnim maskama na licima koji pozivaju narod da se popne stepenicama.

Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali „Ovo je puč“.

Situacija u Skoplju je u međuvremenu normalizovana, prema izveštajima medija koji se pozivaju na MUP Makedonije, bilans povređenih je između 77 i 100, a ispred Sobranja je nekolicina građana prenoćila u šatorima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike