U trendu

Albanija – posrednik u dijalogu sa Prištinom

Albanija, pored Sjedinjenih Američkih Država, ima najveći uticaj na kosovske vlasti i građane Kosova, zbog čega bi mogla da igra ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine i time omogući bržu normalizaciju odnosa dva naroda, izjavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Popov je u četvrtak u izjavi Tanjugu, na marginama šestog Beogradskog bezbednosnog foruma, rekao da su suprotstavljeni stavovi premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame na njihovom jutrošnjem razgovoru očekivani, ali da to ne znači da njihov odnos nije dobar i da utiče na odnose Srbije i Albanije.

„Kada je javna tribina u pitanju, posebno kada je medijski propraćena, normalno je da svaka strana izrazi svoje stavove koji će biti i oprečni, jer svako šalje poruku, ne samo svom biračkom telu, već i onima na koje može da račina da izvrši uticaj“, rekao je Popov.

On je dodao da je Rama izjavom o nezavisnom Kosovu i u vezi sa rudnikom Trepča, zapravo uputio poruku kosovskim Albancima da će Albanija stati iza njih, čime, kako je rekao, nastoji da dobije kredibilitet da bi „iza zavese nešto suptilnije odradio“.

„Kosovska vlast opstruisanjem briselskih dogovora kopa sebi jamu, jer ukida sebi evropsku perspektivu, misleći da to čine Srbiji. Oni žele da što pre dođu na „beli šengen“, jer to od njih traže građani, koji se osećaju kao da su u getu“, rekao je Popov.

On je dodao da ukoliko kosovski Albanci i dalje budu opstruisali briselske dogovore, to se može tolerisati jedno vreme, ali, smatra, kasnije može dovesti do toga da oni koji su priznali nezavisno Kosovo promene tu odluku.

„Sigurno da u tim stvarima Edi Rama može bolje da objasni kosovskim političarima šta im je u interesu, dok će u drugim stvarima, naravno, biti subjektivan, zarad svoje popularnosti“, rekao je Popov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.