U trendu

Albanija: Uslovna kazna za bivšeg ministra policije

TIRANA – Bivši albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri osuđen je na uslovnu kaznu od tri godine zbog zloupotrebe položaja pošto je sud odbacio optužbe tužilaštva koje su ga dovodile u vezu s kriminalnom mrežom osumnjičenom za krijumčarenje velikih količina marihuane.

Krivični sud u Tirani izrekao je 49-godišnjem Tahiriju tri godine i četiri zatvora meseca, ali je zatvorsku kaznu zamenio uslovnom, što znači da neće otići u zatvor.

U tom periodu, Tahiri neće moći da obavlja neku javnu funkciju, niti da se za nju kandiduje.

Tahiri je najavio da će se žaliti na presudu.

„Sud je rekao da nisam kriminalac, da nisam krijumčar, deo kriminalne organizacije, ali sam odgovoran za zloupotrebu službenog položaja samo zato što su se neki rođaci pozivali na mene“, rekao je Tahiri novinarima posle presude.

On je dodao da ne može „ni da plače, niti da se smeje“ i da mu je potrebno vreme da „shvati presudu“.

Tužilaštvo je tražilo da Tahiri bude osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnih veza sa krijumčarenjem droge, korupcije i učešća u kriminalnoj organizaciji, prenosi AP.

Neki od Tahirijevih rođaka su bili uhapšeni ili osuđeni na zatvorske kazne zbog krijumčarenja droge u Italiji i Albaniji.

Posle više od devet sati konsultacija, tročlano veće sudija je presudilo da optužbe za krijumčarenje droge nisu dokazane.

Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do 2017. i jedno kratko vreme je bio u kućnom pritvoru nakon što je podneo ostavku kao poslanik vladajuće Socijalističke partije u maju 2018. godine.

Mediji su ranije pisali da je Tahiri predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Veliki skandal je izbio kada je pre dve godine u Italiji uhapšen Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom.

Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od droge.

Tahiri je tada, u svoju odbranu, rekao da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.

Albanija je nekada bila poznata kao raskrsnica za krijumčarenje marihuane, a sada je sve više slučajeva krijumčarenja heroina i kokaina u zemlje zapadne Evrope, navodi AP.

U još jednom slučaju, nevezano za Tahirija, policija je saopštila da je Arber Čekaj, biznismen optužen za učešće u krijumčarenju 613 kilograma kokaina prošle godine, izručen u četvrtak iz Nemačke, gde je bio u pritvoru više od jedne godine.

To je bila najveća zaplena kokaina u Albaniji, čija je tržišna cena, u to vreme, bila procenjena na 180 miliona evra.

Kokain je pronađen u februaru 2018. u brodskom kontejneru u vlasništvu Čekajeve kompanije u kome su bile banane iz Kolumbije.

(Tanjug)

Napišite komentar