U trendu

Albanska policija i FRONTEKS otkrili 1300 migranata

TIRANA – Direktor albanske uprave za granicu i migracije Eduart Merkaj izjavio je da je od 22. maja do danas albanska policija zajedno sa pripadnicima FRONTEKS na albansko-grčkoj granici otkrila 1.300 migranata uglavnom iz Sirije, Iraka, Pakistana i iz palestinskih teritorija, prenosi portal a1on.

„Neki od njih su podneli zahtev za azil, večina je bila deportovana, dok je 27 njih privedeno na osnovu interpolove poternice“, dodao je Merkaj.

Zamenik generalnog direktora češke granične policije Martin Vodrasa rekao je da Češka učestvuje sa 13 policijskih oficira u misiji FRONTEKS na albansko-grčkoj granici, te da je ovo prvi put njegova zemlja da učestvuje u graničnoj misiji van EU.

On je opisao ovu misiju kao uspešnu i važnu za evropsku bezbednost.

„Predvodim češku ekipu i mogu reči da je ovo bilo odlično iskustvo. Uslugu koju nudimo je zbog bezbednosti Evrope“, izjavio je Vodrasa.

Ovo je prva misija FRONTEKS u Albaniji i u zemlji koja nije članica EU. Prethodno su policijske snage devet zemalja EU, zajedno sa makedonskom policijom, patrolirali na grčko-makedonskoj granici.

Misija FRONTEKS na albansko-grčkoj granici sastavljena je od 66 policajaca iz 12 zemalja-članica EU.

(Tanjug)

Napišite komentar