najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Albanska policija uništila 650.000 biljki kanabisa

Albanska policija je u operacijama sprovedenim širom zemlje od početka godine uništila više od 650.000 stabljika kanabisa čija vrednost je procenjena na iznad sedam milijardi evra, objavila je danas policija.

Policija je od januara uništila 650.333 stabljika kanabisa i uhapsila 279 prestupnika a traga za njih još 90 njih, rekao je danas portparol policije Ardi Bida za agenciju Frans pres i dodao da će svi biti sudski gonjeni.  

“Policijske akcije podržala je italijanska policija koja je ponudila albanskim vlastima obaveštajnu pomoć i dala helikoptere za sprovedene operacije”, rekao je Bida.

Prema navodima policije, kanabis je ove godine posađen u planinskim, nenaseljenim i teško dostupnim oblastima da bi se izbegle kontrole.

“Zahvaljujući opsežnim operacijama obavljenim prošle godine, konstatovali smo smanjenje broja velikih površina gde se gaji kanabis. Primećujemo porast malih parcela u planinskim nenaseljenim delovima gde se gaji ova biljka što dodatno otežava naš zadatak”, rekao je šef albanske policije Haki Cako.

U junu 2014. albanska policija sprovela je veliku operaciju u mestu Lazarat, koje je nazvano i kraljevinom kanabisa zbog masovne proizvodnje ove droge.

Prema izveštaju italijanske policije, u Lazaratu se pre te operacije proizvodilo oko 90 tona kanabisa godišnje po vrednosti procenjenoj na 4,5 milijardi evra prema prodajnim cenama, što je skoro trećina bruto domaćeg proizvoda Albanije.

Agencija Frans pres ukazuje da su Albanija, kao i Makedonija i Srbija na takozvanom Balkanskom putu koji koriste kriminalne grupe da trguju ljudima, drogom i oružjem prema zemljama Evropske unije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike