Ambasada SAD: Razmatramo odgovarajuće posledice

Foto: Wikipedia/Ex13

Ambasada SAD u Srajevu saopštila je danas da je njihov stav o održanom referendumu u vezi sa Zakonom o praznicima RS “jasan i konzistentan” i poručuju da razmatraju odgovarajuće posledice.

U saopštenju se navodi da delovanje u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda je očito kršenje vladavine zakona i očekuju da će nadležne institucije to pitanje rešiti u skladu sa zakonima BiH.

“Verujemo da ljudi u ovoj zemlji prvenstveno žele poboljšanje kvaliteta života i stvoranje bolje prilike za svoju decu i generacije koje dolaze. Taj cilj se ne može postići simboličkim referendumima, političkim poziranjem i nacionalističkom retorikom, već samo marljivim radom na ključnim socijalnim, političkim i ekonomskim reformama koje će BiH otvoriti nove mogućnosti”, navodi se u saopštenju.

Poručeno je i da su Sjedinjene Države i dalje opređeljene da pomažu BiH da napreduje i deluje u interesu svojih građana.

Inače, ranije danas sarajevski Avaz je objavio da su SAD do samog kraja očekivale da će referendum u RS biti otkazan, ali budući da se to nije dogodilo, ostaju pri stavu da organizatori ovog, kako se navodi, ilegalnog referenduma treba da snose posledice, jer to ugrožava stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Oni koji potkopavaju dejtonske institucije moraju se smatrati odgovornim za svoje destabilizirajuće akcije”, rečeno je dopisniku tog lista u Stejt departmentu.

Nazivajući ovaj referendum „direktnim kršenjem” odluka najviše sudske instance – Ustavnog suda BiH, spomenuto izjašnjavanje u centrali američke diplomatske mreže iznova su nazvali “trošenjem vrednih resursa” koji “neće rezultirati napretkom u pogledu 9. januara kao praznika” u entitetu RS.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD podsetio je u pisanoj izjavi da su odluke Ustavnog suda BiH “deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su, kao takve, finalne i obavezujuće i da moraju biti poštovane”.

U State departmentu ponovo ukazuju da je poštovanje vladavine zakona od svih u Bosni i Hercegovini od presudnog značaja za demokratski proces u zemlji.

Insistirajući očito na mogućim legalnim posledicama za organizatore ovog referendumskog kršenja Ustava BiH, u Vašingtonu još navode da se “bez funkcionalnog legalnog okvira i stabilnosti, koje on nudi, zemlja suočava s nemogućim”.

Uprkos najavama da će referendum o danu RS u manjem bh. entitetu, bez obzira na jasno međunarodno protivljenje, ipak biti održan, do samog početka izjašnjavanja zvanični Vašington ostavljao je prostora da se od tog protivustavnog čina odustane.

(Tanjug)

3 komentara

  • Lokum

    Da nije bilo Amerike nebi bilo podjele Bosne i Hercegovine..Kao uvjeg guraju Narode u ratove,bijedu i krvarenje..jednostavno uvjek kontriraju a posebno kad su u pitanju SRBI..najgore je to što muslimani u Bosni misle da su im Ameri prijatelji…pa ih slušaju slijepo i uvlače im se!!!R,Srpska ima pravo da slavi koji hoće dan za svoj entited, Isto kao Bosna,Srbija Hrvatska ,Amerika,i neznam koja pomama oko ovog referenduma!!Znači svi drugi imaju pravo na sve osim Srbi..A šta se Amerika ne umiješa u referendum u Kataloniju,gde su Katalonci i pored protivljenja Ustavnog Suda Španije održali referendum i to o Ocepljenju..Ameri tu ćute..Normalno lako im je prosipati silu na malu R.Srpsku..Dodik da ne ide na saslušanje..zato da ide .Ko su oni?..Kadija ti tuži,kadija ti sudi..Malo sjutra.Samo neka vas guraju u provaliju oni zbok koji su isti ti Muslimani,Hrvati i Srbi krvarili..Sad bi opet da ga zamute..pamet u glavu za sva tri Naroda..ako nasednete bit će opet jovo nanovo;Bombe,Ubijanja,Selidbe.A za koga i zašto!!!

  • milan

    Proslo je vreme kada je ambasada SAD odlucivala o svemu u Bosni.

  • Dragan

    A ja mislio da se SAD ne mesaju nigde!?

Ostavite komentar