U trendu

Ambasador Hrvatske odbio da primi srpsku protestnu notu

Ambasador Hrvatske u Beogradu odbio je da primi protestnu notu Srbije zbog blokade zajedničke granice, saopštilo je večeras hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Ambasador smatra da su navodi iz note „o ‘diskriminatorskom karakteru mera koje se mogu uporediti samo s merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke NDH’ uvredljivi, neprimereni i neprihvatljivi“.

„Problemi velikog pritiska izbegličkog talasa koji osećaju i Hrvatska i Srbija, treba rešavati u duhu dobrosusedskih odnosa i evropske solidarnosti, kao i konstruktivnom saradnjom oko dolaska i prijema izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici. Sadašnju situaciju možemo da olakšamo isključivo koordinirajući napore i Srbije i Hrvatske kojima ćemo smanjiti pritisak na zajedničkoj granici“, navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da će Hrvatska nastaviti da se snažno zalaže za odgovarajuću pomoć EU zemljama Zapadnog Balkana u upravljanju izbegličkim tokovima, što je jedna od ključnih poruka jučerašnjeg Evropskog saveta (samita EU).

Danas pre podne Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj „najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske“.

Vlada Srbije zahteva da Hrvatska odmah prekine tu praksu kojom „grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član“, piše u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.