U trendu

Ambasadorka Srbije odbila da primi notu – Vučić u Zagrebu prošao gore, pa se nije vraćao

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog neprimerenog ponašanja lidera radikala Vojislava Šešelja.

Notu, kojom je izražen najoštriji protest zbog tog događaja, ambasadorka Mira Nikolić je odbila da primi, pa je dokument naknadno prosleđen Ambasadi Srbije, prenela je HINA.

Hrvatska agencija podseća da je Šešelj na ulazu u parlament u Beogradu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom „oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu“, a nakon toga je vređao delegaciju Hrvatskog sabora, koja je potom prekinula službenu posetu Srbiji.

U hrvatskom Ministarstvu smatraju da se Šeljelj to usudio učiniti „očito ohrabren izostankom sankcija za pređašnje incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih zvaničnika Srbije na njegove pretnje ponavljanja ratnih zločina“.

„Republika Hrvatska traži i očekuje od vlasti Srbije da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i hitno preduzmu odgovarajuće mere“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusedske saradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s evropskim vrednostima.

Vučić u Zagrebu doživeo gore neprijatnosti, pa se nije vraćao

Ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu Hrvatske, sa obrazloženjem da zvaničnici Republike Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta Beogradu delegacije hrvatskog parlamenta bila prekinuta.

Ona je, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno u Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije prekidao posetu.

Nikolićeva je, istovremeno, ukazala da su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, kao domaćin posete, i premijerka Ana Brnabić odmah osudile incident koji je napravio lider radikala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Ambasador Mira Nikolić je, takođe, rekla da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije napuštao Zagreb“, naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ocenjuje da nikome nije u interesu da pojedinačni incidenti zaustave proces dijaloga koji je dobio na intenzitetu posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu. Srbija ostaje posvećena dijalogu, dobrosusedskoj i regionalnoj saradnji.

U saopštenju se precizira da je ambasadora Srbije Miru Nikolić u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske pozvao pomoćnik ministra Boris Grigić, sa namerom da uruči protestnu notu povodom incidenta koji je izazvao poslanik Vojislav Šešelj u Narodnoj skupštini Republike Srbije, tokom posete predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)