U trendu

Ambasadorka Srbije pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo savetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti, javila je danas Televizija Telma.

„Sastanak sa Divljak-Tomić još nije realizovan i zavisno od sadržine razgovora sa srpskom ambasadorkom u Makedoniji, postupićemo u saglasnosti sa Bečkom konvencijom“, rečeno je u tom ministarstvu.

Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju tokom upada nasilnih demonstranata.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časaova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.

Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju.

„“Nismo razgovarali o tome. Razgovarali smo o saradnji. Verujem da će zajednički službe Makedonije i Srbije rešiti to pitanje“, rekao je Zaev posle večere balkanskih premijera u Briselu.

Vučić je opravdao prisustvo diplomate i oficira BIA u Sobranju, rekavši da je „njegov posao da izveštava iz te zemlje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar