U trendu

Ambijent u BiH lošiji, ali mir nije ugrožen

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da je situacija u BiH lošija od one pre godinu dana, ali misli da mir nije ugrožen.

„Pretnje miru mislim da neće biti, jer građani BiH više ne žele rat. Nemaju ni čime ratovati. Ne vidim ni šta bi se time dobilo. Ako neko misli da time može ukinuti RS, nema od toga ništa. Takođe ni priče o nezavisnosti RS ne bi naišle na neku podršku ni u Beogradu, jer bi se Srbija time odrekla Kosova i Metohije“, rekao je Ivanić u intervjuu za „Politiku“.

On smatra da politička elita u Sarajevu misli da RS treba ukinuti, kao i da to nije samo kupovina glasova, već politička ideologija prisutna od 90-tih godina i na koju se mora odgovarati dovoljno čvrsto.

Upitan kako u situaciji tolikog neslaganja funkcionise Predsedništvo BiH Ivanić odgovara da je to zato što krize nikad nisu bile prouzrokovane njegovim odlukama.

„Nikog nisam preglasao. Nisam preglasavao oko popisa, ukidao praznike koje slavi Federacija BiH. Drugi su to radili. Biću uvek pozitivan, ali ću biti tvrd kad nemam druge alternative da odgovorim na provokacije“, rekao je on.

Povodom srpsko-bošnjačkih nesuglasica u BiH, Ivanić kaže da ima istine u tome da se one kreću na relaciji Sarajevo-Banjaluka, kao i da ima snaga u RS koje zagovaraju separatizam i bez provokacija iz Sarajeva, ali da one nemaju argumentaciju bez poteza bošnjačkih političara.

„Ključni izvor nestabilnosti nije RS, već pokušaj da nam se zabrani proslava dana koji nam je važan i smatramo da treba da ga slavimo. To kod Srba nikad neće proći i nadam se da će to Sarajevo shvatiti“, rekao je on dodajući da mu se čini da je dobar deo međunarodne zajednice to shvatio.

Ivanić smatra da će uređenje koje trenutno postoji na Balkanu biti važeće u narednih 20 godina.

„Ne verujem u neki veliki zaokret u narednom periodu. Ne vidim ko bi to obezbedio. Morala bi postojati velika saglasnost svih ključnih međunarodnih aktera, a toga nema. Nema ni saglasnosti zemalja u regionu o drugačijoj prekompoziciji“, rekao je on.

Ivanić je ocenio i da ključni problemi BiH nisu odnosi Sarajeva i Banjaluke već odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

Povodom svoje najave da neće sarađivati sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom dok se ne izvini za izjavu u kojoj je doveo u vezu NDH i proslavu Dana RS, Ivanić kaže da će istrajati u tome.

„Ne razumem zašto je Incku problem da kaže dve rečenice: da nije imao nameru da poredi, a ako je neko to doživeo kao poređenje da se izvinjava“, rekao je Ivanić.

Povodom najavljivanog odlaska predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo, on kaže da ne vidi nijedan razlog da se to ne desi.

„Uveren sam da će do posete doći i da treba da dođe. Biće to značajan iskorak jer na tom nivou podugo nismo imali ozbiljniju posetu“, ocenio je Ivanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.