U trendu

Američki nosač aviona stigao u Split

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman uplovio je jutros u Brački kanal i usidrio se oko dva kilometra od splitske Gradske luke, gde će boraviti do 9. decembra, javila je agencija Hina.

Američki nosač ima nosivost 85 aviona i 20-tak helikoptera, dug je 333 metara, sa gazom od 12 metara i posadom od 4.922 člana, a kako je najavljeno, u poslepodnevnim satima biće organizovana poseta novinara tom bojnom brodu.

Nosač aviona USS Hari S. Truman u sastavu je američke Šeste flote sa sedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i učestvuje u nizu združenih pomorskih operacija, najčešće sa saveznicima i partnerima u Evropi i Africi.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane ocenilo je da je poseta nosača aviona Hrvatskoj potvrda bliskih odnosa te zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta.

U splitsku luku 2006. godine uplovio je nosač aviona USS Enterprajz, a Split su i ranije posećivali američki nosači aviona: u aprilu 1976. USS Saratoga i 1979. USS Amerika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar