U trendu

Antisrpski grafiti u Đenovićima, reagovale lokalne vlasti

HERCEG NOVI – Na Vojvodića molu u Đenovićima u Crnoj Gori nepoznata lica crvenim sprejom su ispisala pogrdne reči „J… Srbe stoko“, zbog čega su reagovali meštani i lokalne vlasti, a grafiti su uklonjeni.

Natpisi poput ovoga i uopšte oni koji na bilo koji nacin vređaju nekoga ne odražavaju mišljenje stanovnika i odraz su primitivizma onih koji žele da izazovu pažnju u mestu koje ima slobodarsku tradiciju, u kojem nikada nije bilo primjera nacionalnih, rasnih, verskih ili bilo kojih drugih podela, saopšteno je u utorak iz mesne zajednice.

„Opština Herceg Novi najoštrije osuđuje počinioce koji su ispisali uvredljivi grafit u Đenovićima“, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić i potpredsednik Skupštine Miloš Konjević, prenele su sinoć podgoričke „Vijesti“.

U saopštenju se ističe i da ovaj sraman, vandalski čin predstavlja udar na tradiciju multukulturalnosti i međusobnog poštovanja, uvredu za sve građane Herceg Novog, među kojima je veliki broj onih srpske nacionalnosti.

„Ovim putem se izvinjavamo svim građanima i gostima našeg grada. Posebno izvinjenje upućujemo pripadnicima srpske nacionalnosti, u ime grada koji je mnogima dom, koji je prva opština nosilac ordena Svetog Save prvog reda i godinama ostaje prepoznat kao jedna od omiljenih destinacija građana Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Pogrdni grafit je juče uklonjen.

(Tanjug)

Napišite komentar