U trendu

Antivladini protesti u Skoplju, Bitolju i Strumici

Nekoliko hiljada demonstranata se u subotu uveče posle protesta ispred zgrade Vlade Makedonije uputilo prema sedištu vladajuće stranke, ali ih je policija sprečila da pridju bliže.

Policijski kordon sprečio je demonstrante da se približe sedištu partije VMRO DPMNE u centru Skoplja i da tu iskažu nezadovoljstvo njenom desetogodišnjom vladavinom.

Ti protesti se peti dan zaredom održavaju zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare i traže da oni koji su počinili kriminalma dela odgovaraju.

Pre dolaska pred VMRO DPMN protest je održan ispred Vlade Makedonije, gde je tražena ostavka makedonskog predsednika Djordja Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Demonstracije u organizaciji makedonski gradjanskih nevladinih organizacija okupljenih pod platformom „Protestujem!“ podržala je opozicija na čelu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) čiji je lider Zoran Zaev prisistvovao večerašnjim protestima.

Demontranti, koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, skandirali su „Nema pravde, nema mira“ i nosili transparetne „Nikada više ovakva vlast“, „Tražimo optužnice za kriminal vlasti“. Ispred kolene su nosili transparent „Protestujem“, napisan na makedonskom i albanskom jeziku.

Protest je održan bez incidenata, a demonstranti su na ogradu vladine zgrade ispisali „Ostavka“, „Nikada više VMRO“, a na asfaltu ispred su napisali i parolu“Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Skoplju i Bitolju se priključila i Strumica, gde su protesti održani prvi put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar