U trendu

Apelacija Ustavnom sudu na tzv. Dan državnosti BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom će osporiti „dan državnosti BiH“.

Predsednik Srpske izjavio je za RTRS da će Republika Srpska ovih dana ponovo pokrenuti apeleciju pred Ustavnim sudom BiH, kojim će osporiti 25.novembar kao tzv. dan državnosti BiH.

„Po istim principima na kojima su oni nama osporavali 9.januar (kao Dan Republike Srpske), pa nek oni sprovedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv“, rekao je Dodik.

On je izjavio, povodom obeležavanja „dana državnosti BiH“ u Federaciji BiH da je to lažan datum, jer BiH njime nije uspostavljena kao država.

„To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ-a. I to je činjenica“, istakao je Dodik.

On tvrdi da Bošnjaci pribavljaju neke datume iz prošlosti, koji njima odgovoraju i pokušavaju da to nametnu drugima, i naglašava da je najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bilo srpske nacionalnosti.

„Mi to ne proslavaljamo, jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije postojala kao država niti joj je data državnosti“, naglasio je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske smatra da sav apsurd bošnjačkog obeležavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik sa komunističkog zasedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, u uniformi Handžar divizije, borio da bi uništio upravo te vrednosti.

„Handžar divizija je bila fašistička paravojna formacija i postoji slika o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku te divizije i on to nije ni krio. Danas njegov sin polaže venac u ime tzv. države BiH dajući mu značaj, koji mu uopšte ne pripada“, rekao je Dodik.

On je poručio da njega, kao potomka kozaračkih partizana i jasenovačkih stradalnika, vređa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

„Kada bi sve “razgrnuli“, videli bi da je i te 1943. godine ogromna većina Srba bila u partizanima, a muslimani su se tek negde slikali. Uvek nešto kradu, iz istorije ili nekog trenutka, pa tako i sada“, rekao je Dodik i zaključio da je to apsolutni apsurd koji pokazuje koliko u BiH ništa nije moguće.

On je dodao i da je Dejtonski sporazum pokazao da nikakve BiH kao države nije ni bilo, jer je samo BiH kao republika bivše Jugoslavije bila primorana da suštinski pravi novi politički sistem jer prethodni komunistički nije odgovarao.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, Dodik je naglasio da ta imovina neće biti upisana na BiH.

„Ta imovina ostaje Republici Srpskoj. Srpska je faktor u BiH, ne možete je zaobići. Te odluke možete okačiti mačku o klin, što se nas tiče, ako donosite tako očigledne prekršaje i kriminalne odluke“, poručio je Dodik.

On je dodao da je u Srpskoj već odavno pripremljen zakon, po kojem se odluke Suda i Tužilaštva neće primjenjeivati na prostoru Republike Srpske, te da se bira trenutak kada će biti i usvojen, prenosi RTRS.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Samo mudro, Mile!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike