U trendu

Arbitar: Namera da se Hrvatskoj oduzme deo teritorijalnog mora

Dosadašnji hrvatski sudija u Arbitražnom sudu o granici sa Slovenijom Budislav Vukas izjavio je da je taj sud nameravao da oduzme Hrvatskoj deo teritorijalnog mora, čemu se on opirao.

Posle izbijanja afere „Pirangate“, Vukas je u četvrtak podneo ostavku u Arbitražnom sudu.

Prethodno je Vlada Hrvatske, na osnovu jednoglasne podrške Sabora, pokrenula proceduru za izlazak iz arbitraže zbog „teške povrede“ postupka od strane Slovenije.

U izjavi za Hrvatsku televiziju, koju danas prenose mediji, Vukas je rekao da je njegova ostavka logična nakon što je pokrenuta procedura za izlazak iz arbitraže.

„Sama činjenica da moja zemlja, koja me je imenovala i čiji sam državljanin, izlazi iz postupka dovoljna je za ostavku“, objasnio je Vukas.

On je rekao da je iznenađen činjenicom da je Slovenija imenovala sudiju Francuza budući da je i predsednik suda Francuz, pa „nije elegantno da su u (petočlanom) sudskom veću sada dva Francuza“.

Arbitražni sud u Hagu saopštio je u četvrtak da je Vukas podneo ostavku. Hrvatska bi trebalo u roku od 15 dana da imenuje novog sudiju, a ako to ne učini, imenovaće se predsednik Suda.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.