U trendu

Atentat na Kiru Gligorova ostaje misterija

Na današnji dan, pre 21. godinu, u Skoplju je u pokušaju atentata ranjen tadašnji predsednik Makedonije Kiro Gligorov, a počinioci i motivi tog zločina još nisu otkriveni.

Gligorov je preživeo atentat u centru Skoplja sa teškim povredama glave. Istraga koja se vodi protiv nepoznatog izvršitelja još je otvorena, ali i danas je misterija ko je organizovao i pokušao atentat.

Prema lokalnim medijima, provereno je i legitimisano preko 180.000 osoba, obavljeno je više od 30.000 pretresa, a privedeno je tridesetak ljudi. Policija je objavila foto-robot jedne osumnjičene osobe, ali istraga do danas nije dala rezultate.

Napad na tadašnjeg makedonskog predsednika je izvršen automobilom bombom 3. oktobra 1995. godine, u trenutku kada se Gligorov vozio službenim automobilom od predsedničke rezidencije prema skupštini. U slučaju atentata na Gligorova postoji i nekoliko teorija zavere.

Prvi predsednik samostalne Makedonije Kiro Gligorov preminuo je 1. januara 2012. godine u 94. godini života. Predsednik makedonske države, koja je proglasila nezavisnost od Jugoslavije 1991, postao je u 73. godini, a tada je iza sebe je imao 50 godina na visokim funkcijama u SFRJ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.