U trendu

Atina: Grčka će poštovati izbor gradjana na referendumu

Vlada Grčke večeras je ocenila da je na referendumu u Makedoniji većina gradjana koji su izašli podržala dogovor dve države o rešavanju spora oko imena, ali da ga deo društva gleda sa skepticizmom.

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, koje prenose makedonski mediji, ističe se da će Grčka poštovati izbor gradjana susedne zemlje na referendumu.

Veliki deo društva je podržao dogovor, drugi deo se gleda sa skepsom, ali Grčka poštuje izbor gradjana susedne zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nakon referenduma u Makedoniji, čije rezultate smatraju kontradiktornim.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, objavljenom nešto više od pola sata nakon glasanja u Makedoniji, navedeno je da „Grčka izbliza, ali sa distance prati dogadjanja“, kao da „ostaje predana Dogovoru iz Prespe“, prenosi Rojters.

„Grčka pažljivo, ali sa odredjene distance, prati dogadjanja u Makedoniji, a isto tako ostaje obavezana Dogovorom iz Prespe.

Kako se navodi, „rezultati referenduma u BJRM koji je konsultativan i nije deo obavezujućih uslova iz Dogovora iz Prespe kontroverzni su“.

„Glasovi ‘za’ su znatno brojniji ali je potreban veći odziv. Veliki deo društva susedne zemlje je podržao Dogovor. Ali jedan značajan deo ga gleda sa skepticizmom. Grčka poštuje izbor gradjana BJRM“, navelo je grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da „klima nacionalizma i sumnje, svakodnevne lažne vesti i fanatizam, nisu dozvolili da se napravi trezvena procena velikih dobitaka od Dogovora kao i da sprečavaju uzajamno razumevanje medju narodima“.

„Kod sledećih koraka potrebna je trezvenost svih strana, nezavisno, da bi se obezbedila pozitivna dinamika Dogovora iz Prespe“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u saopštenju objavljenom po zatvaranju biračkih mesta na referendumu u Makedoniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.