U trendu

Austrijski list: Ivanov vodi Makedoniju u haos

Makedonski predsednik Djordje Ivanov se ponaša kao marioneta bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i vodi Makedoniju u haos i daleko od EU i  NATO, ocenio je danas austrijski list „Štandard“.

Po oceni tog lista, Ivanov vredja EU govoreći da je „impotentna i bespomoćna“, dok je sam, odbijanjem da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji sa albanskim partijama ima parlamentarnu većinu, od 1. marta otvoreno stao iza vladajuće VMRO DPMNE i narušava sva demokratska pravila.

„Pritom, taj 56-godišnji pravnik bi trebalo da zna šta znači pravna država, budući da je predavao političku teoriju na Univerzitetu u Skoplju“, piše „Štandard“, prenosi Dojče vele na makedonskom.

Austrijski list napominje da se u Makedoniji poslednjih nekoliko sedmica održavaju masovni protesti pristalica stranke Nikole Gruevskog VMRO DPMNE koja pokušava da spreči promenu vlasti. Glavni razlog je, ističe se, to što protiv visokih funkcionera vlade i službenika Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istrage za kriminal i korupciju.

„Strah dosadašnje političke elite da će zbog toga da završi u zatvoru, veoma je veliki. Političar Ivanov je postao produžena ruka bivšeg premijera Gruevskog, protv koga se isto tako vode istrage“, navodi „Štandard“.

U tome, dodaje se, podršku dobija od vlade u Moskvi, mnogih medija i nevladinih organizacija.

Stranka Gruevskgog je izgradila priču po kojoj eventualna vlada SDSM mora da se spreči da bi se spasla država. U tom kontekstu iskorišćen je i „bauk takozvane albanske platforme“ koja je navodno pogubna po interese zemlje, navodi austrijski list.

Ističe se da je u stvari socijaldemokrata Zaev u pregovorima sa albanskim partijama prihvatio da proširi jezička prava Albanaca u Makedoniji, ali da je odbacio zahteve za promenu državnih simbola iako ga za to VMRO DPMNE optužuje.

„Strategija VMRO je providna: Protesti protiv ‘tiranske platforme’ započeli su čak četiti sedmice nakon sastanka u Tirani, odnosno upravo tada kada se opozicija (sa albanskim partijama) dogovorila da preuzme vlast“, piše „Štandard“, ocenjujući da je s obzirom na političku pat situaciju i činjenicu da nema nove vlade četirti i po meseca posle izbora, stanje sve nestabilnije, a strpljenje EU i SAD na kraju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar