najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Austrijski sud osporava proterivanje migranata u Hrvatsku

Upravni sud Austrije doveo je u pitanje proterivanja izbeglica u Hrvatsku, na osnovu uredbi Dablin III, zbog procesa koji je u toku u EU, što organizacije koje se bave pružanjem pomoći izbeglicama smatraju obavezom po nadležne vlasti da zaustave proterivanja.

Sud je time reagovao na žalbu koja je podneta Saveznom upravnom sudu, u kojoj su se pogođene izbeglice žalile protiv proterivanja u Hrvatsku.

Austrijske vlasti su želele da ih proteraju, jer su došli preko balkanske rute.

Sudije višeg suda izrazile su sumnju u praksu proterivanja, jer je Slovenija podnela žalbu Evropskom sudu, kako bi utvrdio da li je prolazak izbeglica bio ilegalan ili ne, pošto je putovanje migranata u Srbiji i Hrvatskoj bilo navodno organizovano od strane država.

Sve dok se ne donese odluka u Evropskom sudu nisu dopustiva proterivanja iz Austrije i treba da budu zaustavljena, ocenio je advokat Ronald Frivirt, ukazujući da na osnovu odluke Upravnog suda Austrija, pre proterivanja, mora da najpre proveri da li je lice na organizovani način od strane države dospelo u Austriju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne deli ovu ocenu.

“Mi u odluci Upravnog suda ne vidimo nikakvo dejstvo na administrativnu praksu”, poručuje portparol Ministarstva Karl Hajnc Grundbek.

Međutim, on dodaje da u svakom individualnom postupku treba uzeti u obzir što je izneo Upravni sud.

Grundbek je najavio da će Ministarstvo, za sada, nastaviti proterivanja u Hrvatsku.

Prema Ministarstvu je trenutno u Austriji otvoreno oko 2.000 postupaka za proterivanje u Hrvatsku.

Oko 300 osoba je ove godine, do oktobra, vraćeno u Hrvatsku.

Organizacije koje se bave pružanjem pomoći izbeglicama sada vide nadu da mogu da vrate u Austriju izbeglice koje su proterane u Hrvatsku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike