U trendu

Avaz: Favoriti za mesto ambasadora EU u BiH

SARAJEVO – Najozbiljniji kandidati za novog ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini su Angelina Ajnhorst, Johan Satler i Kosmin Dobran, saznaje sarajevski „Dnevni avaz“.

Ajnhorstova je na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, a kako su mediji izveštavali, poveren joj je zadatak da intenzivira i ubrza razgovore u dijalogu Beograda i Prištine.

Salter je ambasador Austrije u Albaniji, i kako navodi „Avaz“, priznat je stručnjak za region. On je tri godine proveo na čelu odseka za zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

Kako navodi „Avaz“, Salteru u prilog ne ide činjenica to što je visoki predstavnik u BiH i komandant Eufora iz Austrije.

List dodaje da unutar Evropske unije zbog toga postoji izvesna rezervisanost prema njegovoj kandidaturi, iako se sagovornici lista slažu da bi on možda bio i najbolji kandidat.

Treći među favoritima za ambasadora EU u BiH je Rumun Kosmin Dobran, koji je proveo niz godina na čelu raznih odeljenja Evropske komisije.

U reference mu se ubraja, kako navodi „Avaz“, odlično poznavanje struktura i metoda rada EU, njene politike, naročito u oblasti spoljnih poslova i odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.