U trendu

Avaz: Objavljen sadržaj prvog ANP

SARAJEVO – U BiH je danas objavljen sadržaj prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), o kojem se vodi žestoka rasprava o tome šta on znači i hoće li biti usvojen na sednici Predsedništva BiH koja je zakazana za utorak, 20. avgust.

Ovaj dokument, koji nikada nije usvojila Komisija za NATO i integracioni proces, jutros je dostavljen u kabinete članova Predsedništva BiH.

Prema pisanju portala Avaz, reč je o dokumentu Godišnjeg nacionalnog programa BiH, koji je izrađen za period septembar 2018. – septembar 2019.

Iz Predsedništva BiH je juče Avazu rečeno da je to kompletan, a ne redukovani dokument.

Opširni dokument podeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Bezbednosna pitanja i Pravna pitanja.

“ Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje evroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava“, stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim spoljnopolitičkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno-pravnog sistema standardima evroatlantskih zemalja.

“ BiH je svoje opredeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gde je navedeno da će sva zakonodavna tela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti sprovesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO“, naglašeno je u ANP-u.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH s EU i NATO savezom te susednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih bezbednosnih izazova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.