U trendu

Avion sleteo na auto-put u Hrvatskoj

ZAGREB – Na autoput Zagreb-Rijeka, između Vrboskog i Ravne Gore, sleteo je manji sportski avion.

Niko nije povređen u incidentu, napominje hrvatski portal 24.sata dodajući da su se u avionu, koji je prisilno sleteo, nalazili učenica i nastavnik T.G, kojeg opisuje kao iskusnog dugogodišnjeg pilota.

Portal navodi da je avionu u vazduhu otkazao motor.

Jedan od očevidaca, koji je snimio sletanje aviona, rekao je za 24 sata da je letilica prvo kružila i spustila se veoma nisko, ali da su ljudi tek kasnije shvatili da će „stvarno da sleti“.

„Malo je vijugao po sredini puta dok se krilom nije zabio u desnu ogradu i ostao u zaustavnom traku, a iz aviona su izašli žena i muškarac, prestravljeni“, naveo je neimenovani očevidac.

Pilot aviona tipa Cesna, Teodor Goričanec, zbog tehnickih poteškoća bio je prisiljen da sleti na autoput A6.

„Ja sam samo želeo jednu stvar, da koleginica koja je na školovanju ostane cela i nepovređena. Razmišljao sam samo o tome da nekoga ne povredim na autoputu, da nemam nekog na duši kasnije i da nam se avion prilikom dodira i sletanja ne zapali“, kazao je pilot nakon incidenta, javlja Dnevnik.hr.

Upravo zahvaljujuci njegovom iskustvu i smirenosti – nitko nije povređen. Pilot Goričanec iza sebe ima oko 1.000 sati naleta.

„Leteli smo s aerodroma Lučko prema Rijeci. U 55. minutu leta motor je počeo gubiti snagu. Pokušavali smo da se održimo na toj visni, ali nismo uspeli. Morali smo tražiti prinudni teren za sletanje. Imao sam dve opcije – teren koji mi je nepoznat, ali se činio ravan, ili autoput. Odlučio sam se ipak za autoput što je bilo teško jer je danas gust saobraćaj“, priča on, prenosi Index.hr.

Dodaje da ga ni u jednom trenutku nije uhvatila panika. „Stres se javio tek pola sata nakon dogadaja, ali sam ga mirno prebrodio“, kaže pilot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.