B.a.B.e: Bandićev ispad u analima HR političke gluposti

ZAGREB – Hrvatsko udruženje B.a.B.e, osnovano 1994. godine s ciljem promocije i zaštite ženskih ljudskih prava, osudilo je ispad gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji će, kako kažu, ostati zapisan u analima hrvatske političke gluposti.

Bandić je, naime, na pitanje o optužbi inicijative „Narod odlučuje“ koja tvrdi da im je preskupo naplatio štandove i dao premalo lokacija, izjavio: „Je li vi znate da Bandić svima daje? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam.“

“Seksizam označava percepciju i stavove i ponašanja koja omalovažavaju i degradiraju, odnosno povređuju dostojanstvo neke osobe na osnovu pola, gotovo po pravilu žena“, saopšteno je iz tog udruženja.

Dodaju da Bandić svojim ispadima neprestano ponavlja ukorijenjene stereotipe u društvu o ženskim ulogama, a vrednost žene sveo na njenu, kako kaže, seksualnu aktivnost.

„Dvostrukim standardima i dodatno potvrđujući nametnute rodne uloge, gospodin Bandić stavlja žene u nepovoljan položaj u društvu”, poručuju iz tog udruženja.

Podsetile su da je u Hrvatskoj na snazi Zakon o ravnopravnosti polova i Nacionalne politike za ravnopravnost polova, a gradonačelnikovu ulogu, kažu, ne vide u kršenju zakona i politika nego u odgovornom “promovisanju društvenih vrednosti u skladu sa zakonima i Ustavom“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike