Balkan nije meta terorista

Foto: Beta

Stručnjak za medjunarodni terorizam Vlado Azinović ocenio je danas da Balkan kao meta „nije prioritet“ Islamske države, već da ga ta organizacija posmatra kao zonu za vrbovanje i logističku podršku teroristima.

Azinović je podgoričkoj Pobjedi kazao da ISIS deli svet na dve osnovne zone i da u svojim „redukcionističkim predstavama stvarnosti“ Balkan doživljava kao zonu pogodnu za vrbovanje novih pristalica, logistiku, odmor, transfer prema drugim područjima“.

„Atipični primer toga je i činjenica da počinioci dva teroristička napada u BiH u prošloj godini  –  na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva  –  nisu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače veruje da su povezani s ISIS-om, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatizovanih, mladih osoba koje su se samo usput i posredno ‘očešale’ o te krugove“, naveo je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

U ta dva slučaja, podsetio je Azinović, policijske istrage su utvrdile da su obojica napadača delovali potpuno samostalno i da ih niko nije podstakao, niti naveo da izvedu ove napade.

„Obe su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH i regionu sprovode krugovi bliski ideologiji Islamske države, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu, te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon da verujem da ISIS ili nema neki poseban plan za BiH i uopšte šire područje regiona, ili da ovaj deo sveta doživljava kao svoj potencijalni oslonac“, objasnio je Azinović.

Prema nekim procenama, sa Balkana je na ratište u Siriju otišlo 875 boraca, najviše iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova i Makedonije. 

U drugoj od dve osnovne zone ISIS-ove predstave sveta je zona u kojoj je „neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizovati vlasti i izazvati revolucionarne promene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju prema ideološkom konceptu ISIS-a“, naveo je Azinović.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar