U trendu

Balkan nije meta terorista

Stručnjak za medjunarodni terorizam Vlado Azinović ocenio je danas da Balkan kao meta „nije prioritet“ Islamske države, već da ga ta organizacija posmatra kao zonu za vrbovanje i logističku podršku teroristima.

Azinović je podgoričkoj Pobjedi kazao da ISIS deli svet na dve osnovne zone i da u svojim „redukcionističkim predstavama stvarnosti“ Balkan doživljava kao zonu pogodnu za vrbovanje novih pristalica, logistiku, odmor, transfer prema drugim područjima“.

„Atipični primer toga je i činjenica da počinioci dva teroristička napada u BiH u prošloj godini  –  na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva  –  nisu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače veruje da su povezani s ISIS-om, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatizovanih, mladih osoba koje su se samo usput i posredno ‘očešale’ o te krugove“, naveo je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

U ta dva slučaja, podsetio je Azinović, policijske istrage su utvrdile da su obojica napadača delovali potpuno samostalno i da ih niko nije podstakao, niti naveo da izvedu ove napade.

„Obe su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH i regionu sprovode krugovi bliski ideologiji Islamske države, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu, te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon da verujem da ISIS ili nema neki poseban plan za BiH i uopšte šire područje regiona, ili da ovaj deo sveta doživljava kao svoj potencijalni oslonac“, objasnio je Azinović.

Prema nekim procenama, sa Balkana je na ratište u Siriju otišlo 875 boraca, najviše iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova i Makedonije. 

U drugoj od dve osnovne zone ISIS-ove predstave sveta je zona u kojoj je „neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizovati vlasti i izazvati revolucionarne promene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju prema ideološkom konceptu ISIS-a“, naveo je Azinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.