U trendu

Balkan okovan ledom! (video, foto)

Pod uticajem hladnog sibirskog talasa sa istoka, snežni pokrivač prekrio je danas veći deo Crne Gore, sneg je pao i na moru u Baru, u Podgorici tek provejava, a najviše ga ima na Žabljaku.

Snežna idila na kratko se zadržala u Baru, jer je kiša ubrzo zamenila sneg u toj primorskoj opštini, piše CDM.

Krnovo danas

Gepostet von Podgoricki vremeplov am Samstag, 24. Februar 2018

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, na Žabljaku je napadalo 97 centimetara, uobičajeno za ovo doba godine, u Kolašinu je palo 14 centimetara snega, u Šavniku devet, Rožajama i Andrijevici četiri, dok u Bjelom Polju i Pljevljima ima oko centimetar snega.

Sneg je pao i na Cetinju. Debljina snežnog pokrivača je šest centimetara u tom gradu, a prve pahulje pale su i u Podgorici, prenose loklani mediji. Iz Službe zaštite Glavnog grada poručili su da su spremni za ledeni talas.

Direktorat za venredne situacije MUP-a Crne Gore sinoć je izdao upozorenje svim institucijama da podignu stepen pripravnosti zbog najave loših vremenskih uslova. Meteorolozi najavljuju da će celu narednu nedelju obeležiti nagli pad temperature i izuzetno hladno vreme, sa mećavom i snegom, piše CDM.me.

Polarni talas i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj tokom noći padao je sneg,a meteorolozi najavljuju da će snežnih padavina biti i narednih dana. Na teritoriji cele Hrvatske proglašen je meteoalarm, a u nekim delovima zemlje vreme se opisuje kao „vrlo opasno“.

Temperature koje su izmerene jutros iznose od -3 do -17 u pojedinim delovima Hrvatske, dok je na Jadranu nešto toplije, od -4 do +4, navodi Index.

Na Zavižanu u Hrvatskoj izmereno je 232 centimetra snega, Delnicama 149, Nacionalnom parku Plitvička jezera 115, u Ogulinu 92, Gospiću 81, a u Slunju visina snežnog prekrivača iznosi 75 centimetara.

Za područje Dubrovnika, Splita, Knina, Gospića, Osijeka, Zagreba, Karlovca i Rijeke upaljeni su žuti meteoalarmi, prvenstveno zbog izrazito niskih temperatura, poledice, snega i jakog vetra.

I u Bosni i Hercegovini je veliki deo zemlje je pod snežnim pokrivačem. Najviše ga ima na Bjelašnici 183 centimetra, te u Krajini. Na Ivan-Sedlu ima 37 centimetara, Sanskom Mostu 28, Mrkonjić-Gradu 27, u Han-Pijesku 24, Bosanskom Novom 22, a Livnu 20 centimetara snega, piše radiosarajevo.ba.

Na Bjelašnici je izmereno -16, a u Han-Pijesku -11 stepeni Celzijusa. U Tuzli je bilo minus šest, Banja Luci i Sarajevu minus pet, dok je „toplo“ sa svega jedan stepen Celzijusa iznad nule bilo u Mostaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar