U trendu

Balkanski barometar predstavljen i u Sarajevu: Gradjani najmanje veruju pravosudju (VIDEO)

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Sarajevu da je uloga te organizacije da pruži realan pregled stanja u zemljama u regionu i na osnovu toga omogući pomake koje bi zemlje trebalo da naprave na planu ekonomije, vladavine prava i ostalih oblasti na putu ka Evropskoj uniji.

Bregu je na konferenciji za novinare, posle predstavljanja 5. Balkanskog barometara u Sarajevunavela da anketirani gradjani u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu najmanje veruju pravosudju.

Prema njenim rečima, potrebna je velika reforma pravosudja, kako bi u ovim zemljama bila uspostavljena vladavina prava.

„Kada pospremimo vlastita dvorišta, moći ćemo krenuti napred“, istakla je Bregu.

Ona je ocenila da postoji razlika u rezultatima istraživanja javnosti, koja je nezadovoljna mnogim segmentima u ekonomiji, pravosudjem, pa i medijima, u odnosu na privrednike, koji su optimistični i smatraju da u zemljama Zapadnog Balkana može da bude razvijeno dobro privredno okruženje i ekonomija.

Prema Balkanskom barometru, čiji su rezultati prvi put predstavljeni prošle nedelje na samitu Zapadnog Balkana u Poznanju, gradjani Srbije najoptimističniji su kada je reč o tome da će za godinu dana njihova zemlja biti odlično mesto za investicije.

Svojom bezbednošću, prema istraživanju, zadovoljno je 39 odsto gradjana Srbije, dok 55 posto ispitanih privrednika Srbiju predstavlja kao mesto koje je dobro za ekonomiju.

Prema Balkanskom barometru, prvi put u poslednjih pet godina, povećan je broj zadovoljnih gradjana u BiH, šest odsto njih je izgubilo posao, a istovremeno 48 odsto privrednika traži radnu snagu.

Zanimljivo je da 39 odsto gradjana Kosova smatraju da će njihova privreda beležiti napredak u narednih godinu dana, a da je 42 odsto gradjana zadovoljno porodičnom finansijskom situacijom.

Na Kosovu je najveći problem u sivoj ekonomiji i nezaposlenosti, koja, prema istraživanju iznosi 74 odsto, što je za 14 proceneta veća nezaposlenost nego u regionu.

Prema Balkanskom barometru, koje je danas predstavila RCC, u Crnoj Gori pozitivan stav prema budućnosti imaju i gradjani i privrednici.

Dalje, Crnogorci tvrde da se osećaju dobro u svim zemljama u regionu, a njihovi privrednici, njih 60 odsto, spremni su da zapošljavaju gradjane iz drugih država regiona.

Kada je reč o stanju u Republici Severoj Makedoniji, tamo je zabeležen pad svih pokazatelja, s obzirom na politička previranja koja su pratila tu zemlju u proteklih pet godina.

Zadovoljstvo gradjana stanjem u zemlji palo je za deset procenata, ali je izrazito razvijena svest o klimatskim promenama i ekološkom zagadjenju.

Najveći broj ispitanika u Albaniji veruje da bi ulazak u EU bio dobar za njihovu privredu, ali se takodje veliki broj gradjana boji siromaštva i veruje da naporan rad u životu može doneti prospritet.

Balkanski barometar pokazao je takodje da članstvo u EU podržava 56 odsto gradjana i 64 odsto kompanija Zapadnog Balkana, a prvi put prvi put za pet godina, koliko se radi Balkanski barometar, više od polovine ispitanih gradjana je podržalo evropsku integraciju regiona.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od gradjana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.