U trendu

Banjalučki biskup Komarica: Nisam nameravao da uvredim Srbe i njihove žrtve

Banjalučki biskup Franjo Komarica saopštio je da svojom izjavom, u kojoj je uporedio Blajbug i Banjaluku, nije imao nameru da povredi sugradjane srpske nacionalnosti u Banjaluci niti srpske žrtve iz Drugog svetskog rata i druge pogodjene ratnim stradanjima.

„Nikada nisam rekao niti ću reći da je srpski narod iskorenio svoje susede iz njihova rodnog mesta, nego da su to učinili oni pojedinci koji su u svojim rukama tokom rata i posle njega imali vlast i mogli primenjivati – ne zakon pravde i ravnopravnosti, već zakon jačeg“, navodi se u saopštenju biskupa Komarice.

On je rekao da saoseća i danas sa svim žrtvama svakog naroda i sa svima koji su direktno ili indirektno pogodjeni stradanjem svojih bližnjih.

„Moje ovogodišnje sudelovanje na godišnjoj liturgijskoj komemoraciji žrtava Bleiburga i Križnog puta, bilo je moje ispunjavanje dužnosti katoličkog biskupa iz hrvatskog naroda koja mi je ove godine bila poverena. Sveta je dužnost i delo milosrdja za svakog katolika za žive i mrtve se Bogu moliti, bez obzira o kome je reč“, naveo je banjaluički biskup.

Navodeći da za tragične dogadjaje iz Drugog svetskog rata i neposrednog posleratnog vremena ne može da odgovara „niko od nas“, on je podsetio da su brojni odgovorni već mrtvi.

„Nikada nisam negirao zločine niti žrtve iz proteklih ratova, niti sam pristajao na manipulisanje ni jednim ni drugima. Dok s dužnim pijetetom komemoriramo – molitveno ili na druge civilizovane načine – nedužne žrtve iz vremena pre nego što smo se mnogi bili i rodili, nikako ne smemo zaboravljati nedužne žrtve onih naših brojnih sugradjana i savremenika koje lično dobro poznajemo, a koji su pobijeni ili nasilno iskorenjeni iz njihova rodnog kraja“, naveo je Komarica.

On je rekao da je metaforičko poredjenje BanjaLuke s Blajburgom isključivo trebala da služi sadašnjim političarima – i u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj i u celoj BiH, pa i u Banjaluci, da konačno odlučnije zajednički počnu ispravljati nepravdu mnogim njegovim sugradjanima, sunarodnjacima i savremenicima koja se njima čini već dve i po decenije, a za što veliku odgovornost nose brojni, još uvek živi političari iz ratnih i poratnih godina.

„Još tokom rata sam se najodlučnije zalagao za praštanje, pomirenje i pravedni mir na temelju istine i pravde o žrtvama, o zločinima nad njima, kao i o zločincima. Verujem da je to mojim cenjenim sugradjanima dobro poznato. To i tako kanim činiti i ubuduće“, rekao je banjalučki biskup.

Izjava Komarice koji je pre par dana uporedio Banjaluku s Blajburgom izazvala je oštre reakcije političara u RS koji su od njega zatražili izvinjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar