U trendu

Baza za prenos oružja za Bliski istok: Plenković nije upućen, Krstičević: Prijatelji to rade

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije upoznat sa istaživanje BIRN-a, koje je preneo portal Balkan Insajt, o tome da je aerodrom „Rijeka“ na ostrvu Krku postao logistička baza Pentagona za prenos oružja i municije na Bliski istok, a iz nemuštog komentara njegovog ministra vojnog, Damira Krstičevića, proizlazi da je u pitanju infrastruktura i da je to nešto „što prijatelji rade“.

„Pa nije to baš tako, ono što je vrlo bitno, mi kao Hrvatska partneriramo, sarađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Vi znate i da sam pre par meseci bio u Pentagonu, da smo razgovarali s ministrom Matisom, vi znate što je ministar Matis rekao i o Oluji, da je to vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smernice“, rekao je Krstičević i dodao:

„Vi znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da su nam jako puno pomogli u celom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministarka odbrane Nemačke, bio je pje neki dan ministar obrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i sarađujemo, sarađujemo s partnerima“.

Krstičević je, kako je prenela zagrebačka N1 tv još rekao:

„Jasno je u okviru saradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi“.

Balkan insajt, naime, ranije danas je preneo priču u kojoj se navodi da na arodrom Rijaka, na hrvatskom ostrvu Krku, od aprila sleću teretni avioni koji prenose municiju na ratišta Bliskog istoka.

Za šest meseci je, navode, bilo 14 teretnih aviona, za koje kažu da su revozili oružje, a deset ih je od aprila bilo na relaciji „Rijeka“ – američka baza Al Udeid u Kataru.

Tu priču je u programu uživo na pomenutoj televiziji potvrdio član BIRN-a Laurens Marzok.

On je rekao da su istraživanja potvrdila da je aerodrom na ostrvu Krku postao „važan centar za prevoz oružja“.

„Doznali smo da je Hrvatska postala važan centar za prevoz oružja i municije za Pentagon na Bliski istok. Donedavno je jedan od glavnih centara bila Nemačka, ali je došlo do problema zbog transporta oružja, posebno u Siriju. To je bilo 2016. i od tada je Pentagon morao da nađe nove izvore za prevoz oružja. Pronašli smo više dokaza koji pokazuju da je Krk postao centar za prevoz takvog tereta“, rekao je on i dodao da je do curenja dokumenata o tome došo iz azerbajdžanske firme „Silk Way“.

Upitan za komentar ovih navoda, premijer Andrej Plenković rekao je da nije pročitao članak, a ništa više od njega nisu znali da kažu ni bivši ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, Vlaho Orepić i Miro Kovač, penela je N1 tv.

Centar za mirovne studije (CMS) je reagujući na istraživanje BIRN-a konstatovao da se sve ovo događa u trenutku kada je Hrvatska raspisala tender za nabavku borbenih aviona pa se, kako kažu, nameće pitanje da li je korišćenje aerodroma „Rijeka“ „deo paketa za nabavku borbenih aviona, odnosno zna li se već ko je pobedio na tom konkursu.

Inače, ponude za nabavku višenamenskih borbenih aviona juče su u Zagrebu predstavili predstavjici Grčke, Izraela, Švedske i SAD, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar