U trendu

Bešlin: Prosrpske i proruske snage ne mogu da pobede na izborima u Crnoj Gori

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da prosrpske i proruske stranke ne mogu da pobede na izborima u Crnoj Gori i dodao da očekuje pobedu evropske Crne Gore, kao potvrdu njenih modernizacijskih i civilizacijskih težnji i izbora.

„Od 2016, posebno od početka ove godine, Crna Gora je permanentno izložena medijskim, političkim, obaveštajnim i drugim vidovima pritisaka, očito koordiniranim iz Rusije. Režimi Aleksandra Vučića i Milorada Dodika provodioci su takve politike“, rekao je Bešlin u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Ocenio je i da su, umesto mosta povezivanja, srpske zajednice svuda u regionu pretvorene u poluge destabilizacije većine suseda Srbije.

„Demokratsku Srbiju, koje sada nema na vidiku, prepoznaćemo kada bude ostavila Srbima u regionu da govore u svoje ime i da budu faktori spajanja a ne sukoba na Balkanu. U tom smislu su poslednji potezi hrvatskih Srba obećavajući“, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, srpski nacionalizam faktički ne priznaje „barem polovinu država u regionu, što dokazuje konkretnim akcijama i svakodnevno“.

„Jedino pravo koje srpski nacionalizam priznaje Crnoj Gori je pravo da se odrekne sama sebe, da se samoukine i postane provincija Srbije i ruski nosač aviona na Mediteranu“, kazao je Bešlin.

Dodao je da je siguran da će biti ponovnih pokušaja primene nasilnih metoda u preuzimanju vlasti i države u Crnoj Gori od strane proruskih i prosrpskih snaga.

„Baš zato su izbori koji se bliže prekretnica i ključna linija odbrane ne samo države i zapadne orijentacije, nego i građanskog mira i stabilnosti u Crnoj Gori“, rekao je Bešlin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.