U trendu

Bevanda: Antihrvatska histerija u BiH se nastavlja

SARAJEVO – Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija, Vjekoslav Bevanda, smatra da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja zbog prisustva hrvatskih zvaničnika Svečanoj akademiji, povodom obeležavanja Dana RS u Banjaluci, čime je, kako kaže, nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Ministar Bevanda, koji je i potpredsednik HDZ-a BiH, smatra da je zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada je reč o benignim događajima.

„Huškački medijski izveštaji napisani su u poznatim političkim centrima, a poseta hrvatskih zvaničnika Banjaluci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još pre oktobarskih izbora”, rekao je Bevanda, preneo je sarajevski Klix.
On je rekao da nema kompleks da se pojavi bilo gde i suoči se sa bilo kim.

“Niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih“, jasan je Bevanda.

Ocenio je zastrašujućim to kako se, kako je naveo, predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH (Bošnjaci) ponašaju i s koliko mržnje se istupa u javnosti.

„Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je ogledalo u kojem se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsutnost poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor“, istakao je Bevanda.

Upozorio je da je krajnje vreme da se s poštovanjem pristupi svima koji su deo Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu brojnost i da se otvore vrata dogovorima.

„Moj rad i političko delovanje zasnovani su na izgradnji poverenja i čvrste saradnje s onima s kojima deliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne porodice i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj moraju postojati poverenje i korektan odnos“, naglasio je Bevanda.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da prestanu da stvaraju atmosferu negacije i podela te predložio da se s istim žarom s kojim osuđuju druge okrenu dogovorima kako bi institucije funkcionisale u punom kapacitetu nakon okončanih izbora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike