U trendu

Bezbednosna situacija u Republici Srpskoj stabilna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je bezbednosna situacija u RS stabilnai da svi entitetski organi i institucije normalno obavljaju svoje poslove.

On je rekao da bezbednosna situacija nije narušena ni u Novom Gradu, posle akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), koja je pre tri dana u tom mestu uhapsila petoricu Srba osumnjičenih za ratne zločine i pretresla tamošnju stanicu policije i zgradu opštine.

Dodik je akciju Sipe i Tužilaštva BiH ocenio „kao dogadjaj koji izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumevala koordinaciju, što je suština odnosa u BiH“.

„Ovaj akt je ‘velikodržavni’ akt BiH, koja želi da nametne princip subordinacije i situaciju da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naredjenjima sa nivoa BiH“, rekao je Dodik novinarima.

Po njegovim rečima, Ustav BiH nije predvideo postojanje Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe, a akcija u Novom Gradu pokazala je da BiH „želi da dodje do veće pravne snage“.

Dodik se u Novom Gradu sastao sa načelnicom opštine Snježanom Rajilić i lokalnim zvaničnicima, a sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Posle toga je posetio Policijsku stanicu u Novom Gradu.

Posle akcije Sipe u Novom Gradu, Vlada RS je donela odluku, koju je potvrdio i entitetski parlament, da prekine svaku dalju saradnju s tom policijskom agencijom i državnim pravosudnim institucijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar