BiH: BH blok u opoziciji, neće u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD

SARAJEVO – Bosanskohercegovački blok, koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS), odlučio je danas da neće ulaziti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ i SNSD, odnosno da će biti u opoziciji na nivou države i u Federacije BiH.

Nakon sastanka, lideri stranaka levice i levog centra Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, rekli su novinarima da su zajednički doneli odluku da ostaju opozicija u naredne četiri godine.

Hrvatski portal Index podseća da je Stranka demokratske akcije (SDA) mesecima nudila ulazak u vlast na nivou države i Federacije BiH liderima SDP BiH, DF i NS.

„Na sto smo stavili sve argumente. Ključ je poručiti javnosti da je Bosanskohercegovački blok ujedinjen. Doneli smo odluku da ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou“, rekao je predsednik SDP Nermin Nikšić, a prenosi bosanski portal Klix.

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je član Predsedništva BiH, naglasio je da je zvaničan stav njegove partije da bude u opoziciji.

„Ono što je najbitnije je da cuvamo Bosanskohercegovački blok i da u ovom sastavu, a možda i širem, u narednom periodu nastupimo na lokalnim izborima“, rekao je Komšić.

Predsednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da se istorija nekad piše „tako što kažete ‘ne“.

„Danas smo doneli odluku da to kažemo nacionalnim strankama i da kreiramo platformu, koja će biti prihvatljiva svim građanima“, rekao je Kojović.

SDA je ranije nudila, naročito SDP-u, ulazak u vlast kako bi na taj način stranke koje imaju sedište u Sarajevu lakše parirale politikama HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranaka koje neizostavno moraju biti deo vlasti na državnom nivou.

Hina napominje da je HDZ neizbežan partner i na nivou Federacije BiH.

Klix.ba navodi da SDA, HDZ i SNSD, zajedno sa manjim strankama, bez Bosanskohercegovačkog bloka i SBB-a mogu da formiraju vlast na nivou države BiH i entiteta FBiH.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike