U trendu

BiH da odluči da li će pitati građane o NATO

Komandant savezničkih snaga za Evropu i Evropske komande američkih snaga Kertis Skaparoti izjavio je večeras u Sarajevu da je na Bosni i Hercegovini da odluči da li će pitati svoje građane da li žele članstvo u NATO-u, kao što su neke zemlje učinile.

On je istakao da ga u vezi Balkana brinu izbeglička kriza, uticaj ekstremista i uticaj Rusije, kao i da je želeo da se uveri da li nastojanja NATO-a pomažu napretku u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

Skaparoti je kazao da je ohrabrujuće da BiH prepoznaje kompleksnost pitanja terorizma i ekstremizma i da je preduzela korake za suočavanje s njim, a da rukovodstvo BiH ne potcenjuje taj problem.

Naveo je da NATO mora da ima komunikaciju s Rusijom i da bude spreman raditi s njom na zajedničkim pitanjima, posebno, kako je naveo, ovde, jer je Rusija deo Dejtonskog okvira, kao i da se nada da će Rusija ovde biti deo stabilnosti i napretka, prenosi Fena.

Skaparoti je dodao da je razgovarao sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, ministarkom odbrane Marinom Pendeš i predstavnicima Štaba NATO-a u Sarajevu o tome šta je potrebno za izgradnju kapaciteta da BiH osigura dugoročnu bezbednost i potpunu integraciju u evroatlanski sistem.

On je takođe rekao da je BiH ostvarila napredak u ključnim zahtevima poput pregleda odbrane i knjiženja vojne imovine, i dodao da NATO i BiH, od njenog pridruživanja Partnerstvu za mir 2006., grade saradnju i dijalog politički i vojno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.