BiH jedna od najkorumpiranijih država u regionu

Bosna i Hercegovina je jedna od najkorumpiranijih država regiona u 2015. tokom koje je primljeno 115 prijava protiv 344 osoba za to krivično delo, piše sarajevski portal Klix.ba.

Tako će se danas pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH naći i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. u kojoj je naveden taj podatak.

„Iz ranijeg izveštajnog perioda u radu je bilo 87 prijava protiv 292 osobe, tako da su u radu ukupno imali 202 prijave protiv 636 osoba“, stoji u Informaciji Tužilaštva BiH.

Tokom izveštajnog perioda oba odeljenja su rešila 101 prijavu protiv 274 osobe. Od tog broja, naredba o nesprovođenju istraga donesena je u 48 predmeta protiv 108 osoba, dok je na drugi način rešeno 17 prijava protiv 40 osoba.

„Na kraju izveštajnog perioda ostala je nerešena 101 prijava protiv 362 osobe“, piše u Informaciji Tužilaštva BiH.

Međunarodna zajednica odavno je, kako se navodi, frustrirana problemom korupcije u Bosni i Hercegovini koji je veoma raširen.

Domaćim političarima poznato je kako strani zvaničnici posebno zbog toga traže sprovođenje neophodnih reformi kako bi ovaj sistemski ukorenjen problem konačno bio stavljen pod kontrolu.

Nakon monitoringa procesuiranja korupcije Transparensi Internešnal BiH u decembru prošle godine zaključio je kako se korupcija u Bosni i Hercegovini isplati i kako se čak smatra i poželjnim ponašanjem.

Oni su tada posebno kritikovali pravosuđe za koje su kazali kako su i sami korumpirani te da nisu efikasni i nezavisni u radu.

U toj organizaciji analizirali su sudske presude za korupciju od 2009. do 2014. godine nakon čega su došli do zaključka da je šest sudova donelo pravosnažne odluke u 276 predmeta. Obuhvaćene su 374 osobe, a doneseno je 200 osuđujućih presuda.

Posebno zabrinjavajućim smatraju to što je udeo oslobađajućih presuda 28 posto.

Kako navode, u 118 slučajeva donesena je uslovna presuda koja je bliža zakonskom minimumu, a u 2014. oduzeto je 1,2 miliona evra stečene imovinske koristi.

Zbog problema s korupcijom američki senator Rodžer Viker, kao kopredsednik Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, u februaru ove godine pisao je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Džonu Keriju.

On je u svom pismu naveo da je zabrinut zbog saznanja o indikacijama o sve goroj korupciji u Bosni i Hercegovini, uključujući korupciju u vitalnim regulatornim institucijama i među visokopozicioniranom zvaničnicima.

„Zabrinut sam što nadležna politička tela u Sarajevu tolerišu potkopavanje vladavine zakona od ukopanih lokalnih interesa. Ova vrsta korupcije prisutna je u bh. ekonomiji, ona krade prosperitetniju budućnost građana ove države, paralizuje napredak ka evropskim integracijama i ugrožava strane investicije, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država“, napisao je Viker.

Preporučio je u pismu preduzimanje konkretnih koraka koji će, kako je naveo, pokazati da je američko strpljenje za takvo ponašanje pri kraju.

„Zvaničnici BiH moraju odgovarati ukoliko budu umešani u koruptivne aktivnosti ili ako tolerišu korupciju u svojim redovima“, konstatovao je Viker.

Viker je nedavno za Al Džaziru rekao da je prema poslednjem indeksu prisutnosti korupcije koji je napravio Transparenci Internešnal „BiH iza Albanije i Kosova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.