U trendu

BiH pokrenula istragu o napadu na Vučića

Veće ministara BiH danas je najoštrije osudilo napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, a zatraženo je od Ministarstva bezbednosti BiH da u hitnom roku dostavi detaljnu analizu u vezi s incidentom u Memorijalnom centru Potočari od 11. jula.

Veće ministara BiH danas je u Sarajevu održalo vanrednu sednicu posvećenu incidentu u Potočarima, a sednici su prisustvovali i direktori Obaveštajno sigurnosne agencije (OSA), Direkcije za koordinaciju policijskih tela i predstavnici Tužilaštva BiH.

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić zatražio od Tužilaštva BiH da se hitno pronađu i procesuiraju odgovorni za napad.

„Ovaj napad nije bio samo napad na Vučića već napad i na dignitet svih žrtava u Srebrenici. Ovaj događaj nije trebalo niti se smeo dogoditi“, rekao je novinarima Zvizdić.

On je istakao da je očigledno koordinacija policijskih tela u BiH bila slaba i izrazio sumnju da „to nekome odgovara“.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je bilo propusta u koordinaciji policijskih tela.

Mektić je danas medijima izjavio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela još 23. juna tražila da im Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pomogne u organizaciji komemoracije u Potočarima, ali SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtev.

Mektić je istakao da je bilo i drugih propusta, da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša, da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima, a kao oseban problem imenovao je razmenu informacija između policijskih agencija unutar BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.