U trendu

BiH protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada

Vlasti Bosne i Hercegovine preduzeće sve mere koje im stoje na raspolaganju kako bi sprečile da Hrvatska gradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u opstini Dvor, najavila je u Sarajevu ministarka prostornog uređenja i građevinarstva Republike Srpske Srebrenka Golić.

Zatraživši javnu raspravu o tom pitanju s Hrvatskom, Golić je nakon konstitutivne sednice Radne grupe za rešavanje ovog problema, rekla da postoji potpuni konsenzus svih da se Hrvatska mora sprečiti u nameri da gradi odlagališta nuklearnog otpada u bivšoj kasarni „Čerkezovac“ na Trgovskoj gori.

Procenjeno je, naime, da se time direktno ugrožava okolina i opstanak više od 230.000 ljudi koji žive s obe strane reke Une.

Najavila je usvajanje rezolucije u parlamentu BiH koja će obavezati vlasti da diplomatskim putem u kontaktima s hrvatskim vlastima spreče gradnju odlagališta na području opštine Dvor.

Glavna primedba bosanskohercegovačke strane je to što je Hrvatska počela da planira gradnju odlagališta uz pogranično područje, a o tome nije konsultovala susednu državu iako je na to obvezna prema Konvenciji o proveri uticaja na okolinu preko državnih granica (ESPOO), javila je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar