U trendu

BiH u EU za Srbijom, u NATO možda i bez nje

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra rekao je danas da će „u onoj meri i u onom tempu u kojem se Srbija bude približavala evropskim i evroatlantskim integracijama, tako teći procesi i u Bosni“.

„Precizno govoreći, BiH će slediti Srbiju. Sadašnji i trenutni raspored snaga je takav da Srbija prednjači i treba da prednjači. Njen tempo ćemo mi slediti, Bosna ni u kom slučaju, zbog hiljadu razloga, neće biti ispred Srbije“, rekao je Filandra Tanjugu.

Filandra je kazao da „Crna Gora ima svoj vlastiti put, kao i Makedonija“, a da je „Bosna danas dosta vezana za Srbiju“.

„Ja se nadam da će taj proces teći i naši su interesi da taj proces teče, za očekivati je realno da proces evropskih integracija teče, bez obzira šta on danas značio nakon izlaska Velike Britanije (iz EU)“, naveo je Filandra koji smatra da se „treba nadati malo ubrzanijem procesu“.

Na pitanje da li smatra da ako bude želje u BiH za članstvom u NATO, da ta želja ne može da se ostvari ako Srbija ostane pri stavu da insistira na neutralnosti, Filaandra je rekao da je „sadašnji raspored političkih snaga takav da bosanskohercegovački Srbi slušaju glas iz Beograda, kako odredi Beaograd, tako će glasati oni“.

„U ovom slučaju Bošnjaci i Hrvati su za NATO integracije, Srbi nisu, potreban je konsenzus o tom pitanju, a njega nema“, kazao je Filandra koji je učesnik Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku.

On je rekao da „ono što se desi sa Srbijom, slične stvari će se dešavati faktički sa Bosnom po tom pitanju“.

„Mada su moguća iznenađenja, vidimo kako se to desilo u Crnoj Gori, mogući su i individualni neki iskoraci“, zaključio je Filandra.

Trodnevni seminar na Kopaoniku organizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podsršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar