U trendu

Bilcik sa opozicijom u CG i o Zakonu o slobodi veroispovesti

PODGORICA – Kopredsedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik rekao je da Brisel ne može da nameće rešenja Crnoj Gori, ali da je spreman da ponudi dobre usluge.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Bilčik je na taj način odgovorio na zahteve opozicije da Evropski parlament i institucije u Briselu posreduju kako bi se rešila institucionalna i politička kriza u Crnoj Gori.

Tokom susreta Bilčika sa predstavnicima vlasti i opozicije govorilo se, piše podgorički dnevnik, o posledicama usvajanja Zakon o slobodi veroispovesti, v.d. stanju u više državnih institucija, izbornim zakonima…

Na pritužbe EP parlamentaraca da bojkot izbora ili parlamenta nije rešenje, te da nije dobro što je napušten Odbor za izborno zakonodavstvo, opozicionari su objasnili da izborni uslovi u Crnoj Gori nisu poput onih u zemljama EU.

Lider Demokrata Aleksa Bečić, rekao je da treba najpre rešiti pitanje Zakona o slobodi veroispovesti i “pronaći rešenje koje je prihvatljivo za tradicionalne crkve i verske zajednice”, a zatim razgovarati o izbornim uslovima i vladavini prava… “Za to je neophodno aktivno učešće i medijacija EU, jer je nepoverenje između vlasti i opozicije na rekordnom nivou… Svaki nazovi dijalog između vlasti i opozicije i 2014, i 2016, i 2018, i 2019, rezultirao je sve dubljom i dubljom krizom, zato je aktivna uloga EU neophodna, istakavši da mora biti aktivna i opcija odlaganja izbora”, rekao je Bečić nakon razgovora Bilčika sa opozicijom.

Predsednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je nakon razgovora da se država nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi i da su oni prihvatili dijalog predložen od premijera Duška Markovića, iako je čudno da je on došao u izbornoj godini.

Ona je rekla da je očigledno da vlast nije radila na građenju poverenja, već na razgradnji i da je govorila o aferama koje nisu dobile sudski epilog. “Smatramo da jedan zakon, kao što je Zakon o slobodi veroispovesti, sa kojima se neki slažemo, a neki ne, ne sme da bude prepreka da sednemo i pokušamo da razgovaramo oko onih pitanja koja su najvažnija za građane”, navela je Vuksanović Stanković.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je Vijestima da “sama činjenica da je delegacija EP razgovarala sa opozicijom prije sjednice POSP-a, pokazuje da je pojačana pažnja Brisela i EP u odnosu na događaje u Crnoj Gori”. On je rekao da je fokus bio na institucionalnoj krizi, diskriminatorskom zakonu, v. d. stanju u pet institucija, neusvajanju izbornih zakona”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.