Tinejdžer napravio mini hidrocentralu (video)

Za većinu mladih danas, fizika i prirodne nauke su bauk, ali očigledno to ne važi za 19-godišnjeg Zorana Samardžića iz Bileće.

Ovaj mladić patentirao je i napravio mini-hidrocentralu na vrelu Bregave. “Zoranova” struja osvjetljava kuću, dvorište, a on u šali kaže da je napravio svoj “Đerdap”, prenosi RTRS.

Na porodičnom imanju u berkovićkom selu Do okreće se improvizovana turbina koja proizvodi struju. To je “srce“ Zoranove mini centrale, koju je napravio kao samouki majstor i zaljubljenik u fiziku.

“Jeste moj mini Đerdap zaparavo mikro elektrana, obnovljivi izvor energije plus sam napravio sve sam, sklopio delove uz par stručnjaka”, rekao je za RTRS Samardžić.

Želja i inetresovanje za struju traju od osnovne škole. Počelo je od sklapanja autića na daljinsko upravljanje, igračaka, mobilnih telefona. Prvi veliki patent, svoj Đerdap, kako u šali kaže, napravio je za mesec dana. Ovaj poduhvat je koštao, pa su sva ušteđevina i višemesečni džeparci završli u mini centrali.

Od Zoranove struje može svašta, daje 12 V napon i 90 ampera, to je velika snaga tako da bi moglo raditi 5000 sijalica, puni mobilni telefon, radi TV, nema troškova, nema zagađenja sredine, što je najvažnije“, naveo je Samardžić.

U selu u kome je instalirao mini pogon, česti su prekidi u snadbevanju električnom energijom. Zato je Zoran rešio problem. Sada u kući njegove bake stalno ima struje. Kad su zasvetlile sijalice, razuverio je sve neverne Tome i pokazao da njegova centrala radi.

Od jeseni će Zoran na studije elektrotehnike da bi sa novim znanjem jednog dana napravio pravu, veliku hidrocentralu.

Ostavite komentar