U trendu

Bivši makedonski premijer Gruevski kaže da je dobio azil u Madjarskoj

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je pobegao u Madjarsku da bi izbegao služenje zatvorske kazne, objavio je danas na Fejsbuku da je u toj zemlji dobio politički azil.

Gruevski je na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je Madjarska, zemlja članica EU i NATO, odobrila politički azil.

„Republika Madjarska, zemlja članica EU i NATO, danas je odobrila moj zahtev za politički azil zbog političkih progona u Republici Makedoniji“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Madjarske vlasti još nisu potvrdile tu informaciju, ali su pojedini mediji ranije objavili da je Gruevskom odobren zahtev za azil.

Bivši makedonski premijer, koji je osudjen na dve godine zatvora i protiv kog se vode još četiri sudska postupka i više istraga zbog kriminala i korupcije u vreme dok je bio na vlasti, ilegalno je napustio Makedoniju 11. novembra a u Madjarsku je stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije, uz pomoć osoblja madjarskih diplomatskih predstavništava u tim zemljama.

Ministarka pravde Makedonije Renata Deskoska izjavila je danas da je zahtev za ekstradiciju Gruevskog spreman i da treba da bude poslat vlastima Madjarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.